Делфините помнят десетки години

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Тъпоносите делфини помнят звуковите сигнали, които разменят помежду си, повече от 20 години, сочат резултатите от проучване. Това е най-дългата „социална“памет, наблюдавана досега при бозайници.

Делфините помнят десетки години

До скоро слоновете се смятаха за животните с най-изумителна памет, но това не е потвърдено по категоричен начин, казва авторът на изследването Джейсън Брук от Чикагския университет. Той е работил с 43 делфина в шест различни аквариума в САЩ и Бермудските острови, събирайки записи на звуковите сигнали, които им подавал през високоговорители под водата.

Предишни изследвания са показали, че делфините използват уникални звукови сигнали, за да се идентифицират, и отговорят, когато ги извикват „по име“. Те използват тези сигнали така, както ние идентифицираме хората по лицата им.

Брук пускал на делфините записи на опознавателните сигнали, които те някога са си разменяли, както и призивите на напълно непознати. Делфините бързо се отегчавали при слушането на сигнали от други бозайници, които не познават. Познатите им сигнали обаче често предизвиквали незабавна реакция.

Реакциите не зависят от това колко дълго бозайниците са живели заедно, от пола им или родството помежду им. „Очакавах, че ще помнят пет, може би десет години. Памет от повече от 20 години обаче не е обичайно при животните и бях изумен от това, което установих“, посочва ученият.

„Когато чуят делфин, те бързо се доближават до говорителя, който възпроизвежда записа. Задържат се дълго наоколо, подават звукови сигнали, опитват се да отговорят“.

В дивата природа тъпоносите делфини имат средна продължителност на живота от около 20 години, въпреки че някои може да оцелеят в продължение на 45 години или повече.

Проучването е показало много близка памет до тази при хората. При делфините тя може да бъде дори по-дълготрайна, тъй като с течение на времето при хората настъпват лицеви изменения, докато сигналите при делфините остават същите.