Контрастите на Хонг-Конг

1
Добави коментар
yApple

Панорамен вид на Хонг-Конг (click for fullscreen)

Връщаме се отново в Китай. Обещанието беше да видим какво се случва в Хонг-Конг, затова направо към информацията.

Хонг-Конг е обособен административен район със собствено самоуправление в границите на днешен Китай. Колония на Великобритания до 1997 година. Географски представлява полуостров, два големи острова и още 260 по-малки. Общата територия е 1 104 км² (за сравнение Софийска област е 1,344 км²). А населението към 2013 година е 7 182 724 души. Поместете България в София и ето я плътността на населението на Хонг-Конг. При това мегаполисът има огромен приток на посетители. Като един от най-големите икономически центрове в Азия (на трето място в света след Ню-Йорк и Лондон) е седалище на редица световни корпорации. Така за 2011 година привлича 83 милиарда долара чуждестранни инвестиции и сам инвестира 81,6 млрд. Хонг-Конг е най-яркият пример за Laissez-faire – либералният принцип за пълна свобода на пазара (на първо място в света, според Bloomberg и Wall Street Journal).

Само за периода от 2012 до края на настоящата година градът ще изхарчи почти 400 млрд. хонг-конгски долара (или 50 млрд. щатски) и финансира около 62 млрд. за инфраструктурни проекти (7,4 % ръст от предходния период).

Как живеят хората там?

Хонг-Конг е един от най-богатите региони в света. БВП разделен на населението е средно около 37 хил. долара на човек. Въпреки това социалното неравенство е едно от най-високите. Така съотношението между доходите на 10% от най-богатите спрямо 10% на най-бедните съответства на доходите в Бурунди – една от най-бедните държави в света.

Една трета от населението (около 2,5 млн. души) живее в панелни жилища, където на човек се полагат средно 10-11 кв. м. Панелките им са сходни с нашите, с тази разлика, че в тях живеят много повече хора. При това цената на един квадратен метър е 7 хил. долара, а в новите монолитни квартали стига до 14-16 хил/м². Най-ужасяващи са случаите, в които самотни, безработни и бедни граждани са принудени да съществуват в 2-3 квадрата пространство, заедно с цялото си имущество.

Според The Huffington Post Хонг-Конг е на първо място в света по невъзможност за закупуване на жилище. Изчислението взима предвид средния общ доход и средна цена на жилище – така спрямо годишния доход от $282 000  цената е $3,81 милиона за апартамент. Но и наемът за 1 кв. м в най-окаяните части на града е от 12 долара на ден нагоре. Интересно на кое място се намира България?

Society for Community Organization в Хонг-Конг напомнят още веднъж за крайно нечовешките условия на живот за стотици хиляди граждани. Организацията е автор на известните в мрежата снимки, които най-вероятно сте виждали:

Разбира се бедността е само част от Хонг-Конг. За нея може да прочетете и тук. Подобно е състоянието в много южно-американски държави като Бразилия, където наскоро имаше масови протести. Хората от средната класа в Хонг-Конг също живеят в панелки, а те изглеждат в пъти по-добре от нашите. Може би защото са нови? Едва ли само заради това. Малко от новите кооперации в България са така уредени. Всъщност там няма как да се появи стандартна българска кооперация от ново строителство, защото мястото е малко, а хората много. Но да видим как изглеждат те:

А ето най-високият хотел в Хонг-Конг и в света – Ritz-Carlton. Разположен е в административен небостъргач, висок 480 метра, с общо 118 етажа (хотелът заема етажите от 102 до 118). Стаите са 312, започващи от 50 км. метра, а на последния се намира най-високо разположеният в света бар, от който се разкрива невероятна панорама. Освен това има няколко ресторанта, спа център и басейн. Наемът на апартамент е съпроводен с депозит от 2 000 евро, в случай на некоректност от страна на посетителите, защото във всяка стая има i-pod, мини-бар, кафе машина, работни и тоалетни принадлежности, всякакви скъпи вещи за ползване, които могат да се откраднат. За най-малкия апартамент на височина 50 метра цената е 500 евро на денонощие, на 400 метра с две спални е 10 000 евро. В бара цената на един коктейл е 12 евро, а бирата е 6 – приемливо за условията там.

Получи се доста голям пост със снимки, но мисля че всичко е интересно. Затова за накрая още няколко по-общи, повечето с голямо разширение:

Like this:

Like Зареждане…