Маслени бои

18
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: Таня Димитрова

Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

 

Илюстрация: Таня Димитрова

 

 

Как да рисуваме с маслени бои?

 

В живописта едни от най-използваните материали от художниците са маслените бои. Може би за начинаещите такива ще се стори сложна техниката с използването им, но всъщност не е толкова трудно.

 

Акварелът е доста по-сложен за овладяване от маслената боя, поради простата причина, че той не позволява корекции. Така, че „рискувайте”, като използвате маслото за вашите творби.

 

От какво са направени маслените бои?

 

Маслените бои са приготвени от фини пигменти и маслен свързител. Те имат гъста консистенция и се продават в тубички.

 

Разредители

 

За да рисувате с маслена боя, задължително трябва да използвате и разредител(маслената боя не може да се разрежда с вода). Използвайте пречистен терпентин, защото обикновения съдържа и други примеси.

 

Разтворители

 

Има много масла и смоли, които като се смесят с боята подобряват състава на боите и плътността им. Ленено масло и разредител (съотношение 60:40) е най-често използваният разтворител.

 

Лененото масло придава леко лъскав ефект, когато боята изсъхне и така тя не се напуква. Важно е, като купувате от него, то да бъде пречистено, за да не се получи обратния ефект за боите.

 

Какви четки да използваме?

 

Твърди четки с естествен косъм

 

Най-подходящи за рисуване с маслена боя са четките с твърд естествен косъм. Те не се износват лесно и задържат доста боя. С тях се правят големи, плътни мазки. Най-често се правят от свинска четина.

 

Четки със самурен косъм

 

Четките със самурен косъм са по-меки са и са еластични. Наподобяват четките за акварел, но разликата е тази, че имат по-дълги дръжки. С тях се рисуват фини детайли.

 

Формата на четките

 

Кръгли – имат дълги, тънки косми с подгънати навътре краища. Използват се за покриване на големи повърхностти.

 

Плоски – те са дълъг косъм. Задържат повече боя от другите, така че с тях се правят плътни мазки.

 

Ветрилообразни четки – използват се за плавно преливане на цветовете.

 

Бояджииски – с тях се нанася грун върху платното.

 

Как да поддържаме четките?

 

След всеки сеанс на рисуване, четките трябва да се почистят внимателно. Използва се топла вода и сапун. Косъмът им се заглажда и се оставят да съхнат.

 

Палитри

 

Най-удобните палитри са тези направени от парче фазер с дупка за палеца. Но може и да импровизирате, като използвате парче стъкло или пластмаса.

 

Основи

 

Повърхността върху, която се рисува се нарича основа. Тя може да бъде платно, картон, хартия. Важно е основата да се обработи с туткал и грунд, за да изолира маслото от боите и да не попива в нея. А за по-мързеливите има готови, грундирани платна в книжарниците за художници:)

 

Видове платна

 

Ленено – има фина, равна повърхност и е по-добрият избор, за тези, които искат да рисуват с маслена боя. Удоволствие е да се работи върху него.

 

Памучно – може да послужи като заместител на лененото.

Дървени плоскости и хартия

 

Понякога художниците рисуват и върху фазери. Те са добра основа за рисуване с маслена боя също.

 

Хартия за ескизи –тя наподобява тъканта на платното.

 

Осигурете си и дипълнителни пособия за рисуване, като шпакли и бурканчета за разредителя. Хубаво е да имате и парчета плат, в които да забърсвате четките си, когато рисувате.

 

 

Техниката на маслената боя

 

Маслената боя позволява повече възможности, тъй като е покривна и грешките лесно се поправят. При нея обикновено се започва от тъмно към светло (противоположно на акварела), защото някои от цветовете могат да изсветлеят.

 

За препоръчване е цветовете се смесват, за да се създадат различни нюанси.

 

Но най-важното правило при рисуване с маслена боя е да се забавлявате:) Наслаждавайте се на самия процес и не мислете толкова за резултата.

 

Още по темата: Как да рисуваме с акварелни бои?