Топ 10 причини за обилно менструално кървене

56
Добави коментар
angelico
angelico

Всички жени от време на време страдат от необичайно обилно менструално кървене. За щастие дори когато на пръв поглед кървенето е прекомерно, то не е винаги достатъчно силно, за да може да бъде определено като менорагия.

Как бихте могли да разберете, че кървенето по време на месечния ви цикъл е необичайно силно? Най-лесният начин да прецените дали страдате от менорагия е да засечете колко често сменяте превръзката или тампон си. Ако правите това през интервал по-малък от два часа или ако менструацията ви продължава повече от седмица, тогава наистина съществува вероятност да страдате от менорагия.

Най-често срещани причини за менорагията или тежкото менструално кървене

1. Хормоналният дисбаланс в годините на зрялост или в периода на менопауза е най-честата причина за появата на обилно менструално кървене.
През юношеството, след първия месечен цикъл, както и няколко години преди началото на менопаузата, когато менструацията спира, хормоналните нива при жените са колебливи, а това често води до обилно маточно кървене по време на цикъл. Възможно е да третирате менорагията, дължаща се на хормонален дисбаланс с противозачатъчни хапчета или други медикаменти на хормонална основа.

2. Маточните фиброзни тумори са друга често срещана причина за обилното кървене по време на менструация. Обикновено фиброзните тумори са доброкачествени маточни образувания, които често се появяват при жените на възраст от 30 до 50 години. Докато причината за фиброзните тумори е неизвестна, ясно е че те зависят от нивото на хормона естроген. За лечение на маточните фиброзни тумори се прилагат няколко различни хирургични процедури, сред които миомектомията, ендометриалната аблация, хистеректомията и др. Нехирургичното лечение на фиброзните тумори включва приема на GnRH агонисти, орални конртацептиви, андрогени, RU486 (медикамент за предизвикване на аборт) и гестринон. За някои жени естественият прогестерон е ефективно средство за лечение на фиброзните тумори. Много често, когато симптомите на заболяването не са ясно изразени, пациентките предпочитат да изчакат, преди да предприемат каквито и да било действия за лечение на състоянието. Обикновено с началото на менопаузата маточните фиброзни тумори се свиват и изчезват без прилагане на лечение.

3. Полипите по шийката на матката са малки и деликатни образувания, които се формират или по повърхността на лигавицата на шийката или по стената на ендометриалния канал и се показват през отвора на шийката.
Причината за появата на тези полипи е неясна, но те често са резултат от инфекция и се асоциират с неадекватната реакция на организма към високите нива на хормона естроген или запушването на кръвоносните съдове, разположени в шийката на матката. От това състояние обикновено страдат жените, които са на възраст над 20 години и вече са раждали веднъж. Лечението се състои в хирургично отстраняване на полипите и прием на антибиотик срещу възможни следоперативни инфекции.

4. Обикновено ендометриалните полипи са доброкачествени образувания, които се формират по лигавицата на матката.
Причината за появата им е неясна, но често те се асоциират с прекомерното количество на хормона естроген след хормонална терапия или при развитие на определен вид тумор в яйчниците. Ендометриалните полипи се лекуват чрез хистероскопия или чрез оперативно разширяване на матката. След отстраняване на полипите обикновено се налага те да бъдат изследвани, за да се установи дали са злокачествени или не.

5. Лупусът е хронично възпаление и автоимунна болест, която засяга няколко части от тялото, особено кожата, ставите, кръвоносните съдове и бъбреците.
Причината за появата на заболяването е неизвестна, но се счита че пациентите са генетично предразположени към него. Освен това изследователите в тази област са наясно, че фактори като инфекциите и определен вид антибиотици особено медикаментите със съдържание на пеницилин и сулфонамиди, както и ултравиолетовите лъчи, изключителния стрес и хормоните, играят роля за появата на симптомите на болестта. Симптомите на лупуса са различни при отделните пациенти. Лечението зависи изцяло от изолирането на тези симптоми и варира от препоръки за избягване на стресовите ситуации до предписване на не-стероидни, противовъзпалителни медикаменти

6. Възпаление на таза.
Това е инфекция на един или повече органи, която засяга матката, фалопиевите тръби и шийката на матката. Възпалението на таза обикновено се дължи на предадено по полов път заболяване, но понякога се появява и след раждане, аборт или друга гинекологична процедура Лекува се с помощта на антибиотици.

7. Ракът на шийката на матката е вид рак, който се развива в резултат на израждане или прекомерно размножаване на клетките по шийката на матката, което води до увреждане на здравите тъкани. Човешкият папилома вирус е причина за повече от 90% от случаите на рак на шийката на матката. Състоянието се лекува оперативно, чрез химиотерапия и чрез лъчетерапия.

8. Ендометриалният рак се развива тогава, когато количеството на изродените клетки в матката или по лигавицата на матката излезе извън контрол.
Това обикновено води до увреждане на матката и други съседни на нея органи. Въпреки че причината за появата на ендометриалния рак е неизвестна, установено е че от него страдат предимно жените на възраст над 50 години с ендометриална хиперплазия или тези, които са подложени на хормонална терапия. Първоначално състоянието се лекува чрез хистеректомия, а в последствие с химиотерапия и/ или лъчетерапия.

9. Понякога контрацептивите за вътрешно приложение са причина за появата на обилно менструално кървене или менорагия.
Жените, които страдат от продължителна и тежка менструация, докато използват такива приспособления, по възможност трябва да ги отстранят и да помислят за алтернативен метод за контрол над раждаемостта.

10. Продължително и обилно кървене има тогава, когато то не може да спре от само себе си.
Съществуват няколко различни вида разстройства на кръвоносните съдове, но най-характерен сред тях за жените е синдромът на Фон Вилебранд.