ИМАМ ЧЕСТО КИСЕЛИНИ В СТОМАХА

33
Добави коментар
racemoza
racemoza

Пристъпи на парене в стомаха и киселини могат да възникнат и при абсолютно здрави хора

От няколко месеца имам парене в хранопровода и киселини в стомаха. В началото ми се случваше много рядко – веднъж или два пъти в месеца, а през последната седмица – всяка вечер. Това от храната ли се получава, или е някакво сериозно заболяване? Марин Тончев – Малко Търново Паренето в стомаха и киселините могат да възникнат най-малко поради десет причини. Най-често обаче причината за тези проблеми е консумирането на тлъсти храни с остри подправки, безразборното хапване на шоколади или пиенето на чаша вино. Киселините в стомаха са признаци, към които трябва да се отнасяме сериозно, защото могат да се окажат предвестници на една или друга стомашна болест.

КАКВО МОГАТ ДА НИ ПРИЧИНЯТ КИСЕЛИНИТЕ В СТОМАХА Киселините са признак за явни проблеми в хранопровода и в храносмилането. Съдържимото от стомаха попада в хранопровода и започва да дразни лигавицата на стените му. Между стомаха и хранопровода има разположено мускулно пръстенче (сфинктер), което е пропусквателната клапа за храната, която тръгва от хранопровода към стомаха. Ако цялата тази система работи нормално, когато в хранопровода не постъпва храна, пръстенът е плътно затворен. В противен случай той може да върне част от храната обратно, а тя вече е успяла да попие част от стомашния сок, който продължава да я разяжда. Лигавицата на хранопровода веднага реагира с болкови импулси и парене. Аналогичен процес протича в хранопровода, когато е увредена диафрагмата на хранопроводното отверстие, която също пропуска кисел стомашен сок в хранопровода.

СКРИТА ЗАПЛАХА ИЛИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ? Киселините, както всеки от нас е забелязал, се появяват при дразнене на горната част на стомаха. Там, където той се съединява с хранопровода. Защо все пак храната, попадайки в стомаха, вместо тихо и мирно да продължи нататък, внезапно се връща обратно? Най-често това се случва поради заболяване на стомаха или на червата – храната не получава необходимата обработка и започва нещо като вътрешен бунт. И ако се окаже, че пътят пред нея е затворен поради една или друга причина, остатъците от недообработената храна или само газовете от нея търсят изход. И го намират, връщайки се по обратния път. Обикновено киселините се появяват при: – хората, които страдат от язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника; – болните от хроничен холецистит; – болните от жлъчно-каменна болест; – болните от херния на хранопроводното отверстие на диафрагмата; – влошен състав на храната – колкото е по-мазна и с остри подправки, толкова по-бързо образува киселини.

КАК ДА СПРЕМ ПАРЕНЕТО В ХРАНОПРОВОДА • Безконтролното пиене на сода бикарбонат по време на пристъпите от киселини води към тяхното усилване

От няколко месеца имам киселини в стомаха. Знаете ли колко неприятно е това? Сякаш в хранопровода ми е попаднала вряла вода, а в устата ми – горчив и неприятен вкус. Мога ли да се лекувам със сода бикарбонат, както ме съветва една съседка? Лиляна Димитрова – Стара Загора

Към киселините, които се образуват в стомаха и дразнят хранопровода, много хора се отнасят лекомислено, защото пристъпите в повечето случаи преминават много бързо, когато болният поеме една супена лъжица сода бикарбонат или чашка алкохол. Но това е непростима грешка. Безконтролното приемане на сода против киселините може да се отрази зле на червата и на тяхната лигавица. Временното облекчение е като мина със забавено действие.

КАКВО ПРИЧИНЯВА СОДАТА НА СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ? Содата бикарбонат неутрализира киселината на стомашния сок, но за много кратко време. След това обаче настъпва обратният ефект: образуваният при попадането на содата в стомаха въглероден газ започва да дразни стомашните жлези, които започват принудително да произвеждат повече киселина. Само за един или два часа след приемането на содата киселината в стомаха става повече, отколкото е била преди това. Представяте ли си какво става в стомаха ви?

ВНИМАНИЕ! • Освен това киселината, която често дори и не сигнализира за увеличеното производство, от полезна става много вредна за стомаха. Прогресиращата киселина може да причини ерозия на лигавицата и да отвори язва в стомаха. Така състоянието на болния започва да се влошава. Така че киселините в стомаха трябва да се лекуват, а не просто да се спират болковите усещания и паренето. Преди всичко се търси и лекува заболяването, което е довело до появата на киселините. По какъв начин може да се проведе лечението, може да каже само гастроентерологът, той е този, които предписва лекарствата за лечение – обикновено средства, които неутрализират киселините.

КОГА И У КОГО СЕ ПОЯВЯВАТ НАЙ-ЧЕСТО КИСЕЛИНИТЕ? • Пристъпите на киселини в стомаха могат да възникнат и у абсолютно здрави хора след употребата на храни с остри подправки, както и след приемането на голямо количество алкохол. • Последните изследвания доказаха, че киселини могат да се появят и при приемането на по-големи количества сол по време на хранене. • Хората, които непрекъснато солят храната си, страдат 70 процента повече от тези, които предпочитат безсолната или леко посолената храна. • Никотинът също може да внесе своята лепта за появата на това заболяване. • Активното пушене в течение на една година увеличава вероятността от възникването на киселини 20 пъти повече, отколкото при тези, които не пушат.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ПРОБЛЕМИ В СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ? Киселините в стомаха се лекуват много трудно. Никак не е лесно да се неутрализира въздействието на стомашния сок върху лигавицата на хранопровода. Изходът трябва да се търси другаде – да не се допуска образуването на киселини. Още при първата им поява трябва да се вземат мерки.

МЕРКИТЕ • Да се ограничи употребата на бира, лимонада, млечни коктейли, газирани вина и други напитки, които могат да образуват газове в стомаха. • Алкохолът действа травмиращо върху стомашната лигавица. Освен това стимулира повишената секреция на стомашния сок. • Да се пият по-малко кафе и черен чай. Кофеинът, който те съдържат, може да разслаби сфинктера и той да пропусне стомашна киселина в хранопровода. • Да се изключат от менюто всички продукти, които съдържат много животински мазнини, пресен хляб, тестени изделия, бисквити, суфле. • Да се намали значително употребата на всички видове сладкиши. Захарта може да раздразни епитела на хранопровода и на стомаха, а също така да стимулира отделянето на стомашната киселина. • Да се спре веднага консумирането на шоколад. Той бавно, но сигурно намалява силата на сфинктера между стомаха и хранопровода. • Да се ограничи употребата на цитрусови плодове, домати, лук и чесън, краставици, зеле, ряпа, консервирани и мариновани зеленчуци. • Да се включат в менюто варени меса, по-често да се употребяват мляко и млечни продукти. • Храната да се приема бавно и да се гълта на малки залъци. • Да се спи на легло с наклон, който повдига главата на 15-20 см от тялото.

ФАКТ Само преди година учените доказаха че хората, които много често имат киселини в стомаха, рискуват 7 пъти повече от другите да се разболеят от рак на стомаха или на хранопровода. Особено ако киселините се появяват нощно време.

Изпитано през вековете ОПИТАЙТЕ С НАРОДНАТА МЕДИЦИНА 1. Да се сложи в устата около 1 грам сол и да се гълта появилата се слюнка. Солта предизвиква отделянето на кисели ферменти, които неутрализират действието на жлъчката и отстраняват киселините и паренето. 2. Да се почисти средата на един средно голям картоф, да се нареже на малки квадратчета и бавно да се сдъвкват едно след друго. Облекчението ще настъпи още по-бързо, ако се изпие половин чаша сок от суров картоф. 3. Да се изпие една чаша чай от мента, лайка и пелин. 4. Да се дъвчат няколко цели зърна от овес. Дъвченето да е бавно и колкото се може по-дълго. Могат да се използват със същата цел и слънчогледови семена или зърна и стебло на царевица, когато са в млечно-восъчна зрялост.