Маркетинг vs. Продажби

26
Добави коментар
sanj
sanj

В днешно време масово се наблюдава отъждествяване на понятията маркетинг и продажби. В действителност маркетинговата и продажбената философия са коренно различни.

Ролята на продажбите в една фирма е реализирането на готовата вече произведена продукция, така че фирмата да не е на загуба от непласирана стока. Продажбите използват техники за стимулиране на потребителите да купуват, това което се предлага. Но при продажбите рискът да не се реализира дадена продукция винаги съществува, защото този, който определя и взима решенията е потребителят.

Маркетингът поставя пазра преди производтсвото, тоест производтството е зависимо от пазара. Проучванията, които се правят са именно с цел да се изследват нуждите и потребностите на потребителите и да се направи такъв производствен палн, който да гарантира че произведеният продукт, неговите качествени и количествени характеристики съответсват възможно най-високо на нуждите на клиентите.

Използването на маркетинга в правилния етап от планирането на продукта и производтсвото прави усилията по продажбите ненужни. Разликата между двете понятия най-лесно се илюстрира с фразата: „Произвеждай това, което можеш да продадеш, вместо да продаваш това, което вече си произвел”. Според Питър Дракър „ целта на маркетинга е да направи усилията по продажбите ненужни”. Мнозина недооценяват ролята на маркетинга като процес, който се прилага още преди производството, тоест ролята на маркетинга е да изследва, предвижда и да диктува на маниджмънта какво трябва да се предприеме. Продажбената философия в лицето на продажбен отдел съществува във фирмите, които или нямат маркетингов отдел или той не е поел функциите си правилно. Продажбите сами по себе си означават опит да се „поправи” или реализира нещо вече произведено, без да са взети предвид нуждите на потребителите.

Има много причини, доказващи нуждата от разграничаване на двете понятия и в съвременната икономика прилагането на правилната концепция е с ключово значение.