Ябълков пай или вишнев пай? Или… пай с месо?30.08.2013

1
Добави коментар
SiForest
SiForest

Ябълков пай или вишнев пай? Или… пай с месо?30.08.2013

Едни от най-разпространените, разкошни и специфично вкусни десерти са пайовете. Те се приготвят по много различни начини, с много разнообразен вкус, но все пак можем да определим най-известните сред тях – ябълков пай и вишнев пай

Тъй като почитателите на пайовете са наистина много, решихме да посветим публикация на тях – за да ви кажем неща, които вероятно не знаете. (Признаваме си, някои от тях не ги знехме и ние.)

Думата „пай“ е вид печиво от тесто, в което има плънка. Тази плънка може да е най-различна – плодове, месо, риба, сирене, зеленчуци, крем, шоколад, ядки и… каквото се сетите.

Пайовете са два вида – с една или с две кори. Паят с една кора е ястие, приготвяно в тава – плънката се слага на дъното, а след това се покрива с тесто или с картофено пюре. Пече се. Паят с две кори се приготвя така, че плънката да е във вътрешността на тестото. Пече се. Към днешна дата паят представлява печиво от долна тестена кора, която се изпича предварително, покрита с плънка, която може и да не бъде изпечена. Ако плънката е покрита с втора кора, паят се нарича „затворен“.

 

Видове пайове – Тарти – пайове с една долна кора и сладка плънка (плодове или плодови конфитюри), които се поднасят нарязани на големи парчета. Това всъщност са пайовете, познати у нас. – Тарталети – същите като тартите, но нарязани на по-малки парчета. – Кишове – пайове със солена плънка и задължително – с яйце. Характерни са за френската кухня и се изработват с яйца, мляко, сметана, зеленчуци и сирене. Най-известният кил „Лорен“ се приготвя със сирене „Грюер“. – Пай с месо или риба – приготвят се затворени, с прорези на горната кора, за да излиза парата.

 

Тарт Татен Това е френски пай с карамелизирани ябълки, който се пече с кората отгоре. При сервиране се обръща. „Открит“ е случайно през 1889 г. от сестрите Татен, собственички на хотел „Татен“. Страшно уморена след дълъг работен ден в кухнята, една от сестрите започнала да приготвя обикновен пай – сложила ябълките да се карамелизират със захарта в тиган върху котлона. Но ги забравила, докато не замирисало на изгоряло. Махнала тигана от котлона, покрила ябълките в него с тестото и го метнала във фурната. Сервирала го горещ на гостите, заедно с тигана. Трябвало да истине, за да го обърнат. Но, когато това се случило, ябълковият пай постигнал страхотен фурор! И… станал любима запазена марка на „Татен“, разбира се. 🙂

 

Е, какво ще кажете за съществуването на пай с месо например? Бяхте ли чували за такъв? Бихте ли опитали? Или предпочитате познатите плодови пайове, които се разтапят на върха на езика и могат да ви накарат да полетите в облаците?

Дилайт има няколко точно такива предложения тук – вижте ги!