Строителството на моста „Голдън Гейт” в Сан Франциско

35
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Туризъм

Строителството на един от символите на Сан Франциско и на САЩ – мостът Голдън Гейт, отнема четири години, но още с откриването си през 1937 г. впечатлява света с емблематичния си вид. Мостът се смята за едно от чудесата на света.
Преди да бъде построен мостът, морският транспорт с ферибот е бил много скъпа услуга и твърде бавна. Идеята за нов мост е предложена още в началото на миналия век, но веднага е отхвърлена заради огромната инвестиция и несигурността дали ще може да бъде направено такова съоръжение (заради постоянния вятър, дълбочината на канала и честите мъгли).

Йозеф Щраус е амбициозният инженер, който стои зад този скъпоструващ проект (27 милиона щатски долара през 1932 г.). Заради краха на Уолстрийтската стокова борса през 1929 г., проектът не успява да получи пълните 30 милиона долара, които Щраус е поискал.

Твърде много са хората, които се противопоставят на изграждането на този забележителен мост. Тогавашният военен министър на САЩ заявява публично, че мостът не трябва да се строи над пролива Голдън Гейт, тъй като може да бъде използван срещу сигурността на страната.

След завършването му през 1937 г. мостът се нарежда в Книгата на рекордите на Гинес като най-дългия висящ мост в света. Днес по земното кълбо има осем моста които го изпреварват.

Мостът първоначално е боядисан с червено-оранжев грунд и боя на оловна основа. През 60-те години на миналия век стартира програма за защита от корозията и съоръжението е пребоядисано с цинковосиликатен грунд като цветът е запазен. След 1990 г. вече се използват акрилни бои. Единственото, което не се променя, е жизнерадостният оранжев цвят.

Днес за безупречния вид на моста се грижат 38 бояджии, които докладват веднага за възникнала корозия и пребоядисват засегнатите зони.

По средата си мостът се издига на 66 метра над водата. Кулите от двете му страни се извисяват на височина 224 метра. Разстоянието между двете кули е 2,74 метра. Двата основни кабела, които свързват двете кули, са с дължина 2,27 м и са с диаметър 9,36 см. Това е най-дългият кабел от стомана, който някога е правен в света. Всеки кабел съдържа 17,572 паралелни жици.

 

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на&nbspповече

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много&nbspповече

Пустините заемат около една пета от повърхността на Земята. Намират се в умерения&nbspповече