Летенето – начин на употреба

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Над 32 милиона лева са стрували на данъкоплатците въздушните воаяжи на предишния кабинет.

Това стана ясно на вчерашното заседание на парламентарната комисия, която проверява полетите на правителственият Авиоотряд 28.

За периода на управление на кабинета Борисов са извършени общо 1810 полета с времетраене 2380 часа. За половината от тях липсва информация около причината за пътуването и пасажерите на борда. Освен това са били извършени и 70 търговски полета, които са стрували повече от 870 хиляди лева.

Шефът на комисията Венцислав Лаков разкри още, че между първия и втория тур на президентския вот през 2011 година експремиерът Борисов в компанията на бившия транспортен министър Ивайло Московски и Христо Стоичков са летели с военен хеликоптер от Крумово до Долна Митрополия, а после и до Плевен. Целта била лидерът на ГЕРБ да се включи в партийни събрания.

Вчера депутатите изслушаха ексминистъра на отбраната Аню Ангелов за използването на военни самолети и хеликоптери не за цели на армията, което противоречи на редица министерски заповеди.

Бившият военен министър сподели, че и той не е знаел кой придружава тогавашния премиер Бойко Борисов при полетите му с правителствения авиоотряд.

Аз направих извода, че вие в част от полетите не знаете и не питате кой лети. Щом ви е дадена поръчката от министър-председателя, от кабинета или Министерски съвет, значи той си лети, което примерно означава, че е възможно с тези самолети да са летели леки жени с тежки пороци и вие да не сте разбрали, предположи Антон Кутев от БСП.

Въпросът кой лети за мен идва от Дирекция „Протокол“ на Министерски съвет. В заповедта е написано, че министър-председателят ще извърши полет. Кой лети с него, по какви причини лети – това аз не мога да знам и никой не знае, с оглед на сигурността и на самия министър-председател, заяви в отговор Ангелов.

Никога не е бил мой интерес, никога не съм бил любознателен, не съм искал да знам с каква цел са изпълнявани полети с министър-председателя, допълни още бившият военен министър.

По време на изслушването той добави, че Министерството на отбраната е сключвало договори за използване на самолети и преди, и сега. Дори в момента имало сключен договор за снимките на филма „Непобедимите 3″.

Ангелов призна, че три пъти самолети Спартан са били използвани без договор, но това е било при извънредни ситуации и по искане на Министерството на външните работи. В единия случай самолети са използвани след трагедията в Охридското езеро, а в другия – при освобождаване на български пилоти в Судан.

На въпрос на Рамадан Аталай от ДПС, дали са били нарушавани закони и разпоредби за използването на военни самолети и Авиоотряд 28, Аню Ангелов отговори: „Категорично отхвърлям всякакви обвинения, че крия нещо. Нищо не крия. Има досъдебно производство, което проверява дали полетите са били законосъобразни, или не“.

В момента се извършва проверка на полетите, които отрядът е извършвал с търговска дейност.

Окончателният доклад за дейността на Авиоотряд 28 трябва да бъде готов в края на септември. Възможно е в него да бъде включен и одитният доклад на Сметната палата, която също проверява дейността му.