Медицински изисквания към шофьорите

3
Добави коментар
Day
Day

В брой 39 от 20.05.2011 г. на Държавен вестник бе публикувана нова Наредба № 3 от 11 май 2011 г. за изискванията за физическа годност към водачите на моторни превозни средства и условията и реда за извършване на медицинските прегледи за установяване на физическата годност за водачите от различните категории. Вижте повече за актуалните противопоказани заболявания за придобиване на свидетелство за управление на МПС.

Наредба № 31 от 26 юли 1999 г. определя изискванията, условията и реда за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства (МПС). Тя е приета на база на Закона за движение по пътищата. Чл. 151, ал. 2 от закона предвижда, че свидетелство за управление на моторни превозни средства се издава от органите на Министерството на вътрешните работи на лице, което е физически годно да управлява моторни превозни средства за съответната категория. Физическата годност на шофьорите и на кандидатите за водачи на МПС се установява с медицински преглед, при който се проверява дали лицето, подложено на преглед, отговаря на медицинските изисквания към водачите за съответната категория МПС.

Заболявания и състояния, при наличието на които се налагат ограничения и забрани за получаването на свидетелство за управление на МПС от група 1 категории „М“, „А“, „В“, „В+Е“, „Ткт“

Очни заболявания

Едноочие, функционално или анатомично, при нормални функции на окото, което се използва и при условията най-малко 3 г. след получаване на едноочието – разрешено само за кат. „В“ и „В+Е“.

Вродени разстройства на цветоусещането: дихромазия и монохромазия.

Придобити разстройства на цветоусещането в зависимост от степента – определя се индивидуално.

Ушни, носни и гърлени заболявания

Злокачествени образувания на ОРЛ органите – индивидуално.

Възприемане сумарно с двете уши (без слухов апарат), средна аудиометрична загуба на честотите от 500 до 4000 херца: шепотна реч – без значение, говорна реч – по-малко от 2 м, аудиометрична загуба – не повече от 60 децибела за честотите 500 – 1000 и 2000 херца – индивидуално.

Периферен, централен и комбиниран отоневрологичен синдром – индивидуално.

Спонтанен нистагъм, установен без помощни средства, а при хоризонталния – при отклонение на очните ябълки над 50°, установен с очилата на Френцел или чрез нистагмограф – индивидуално.

Неврологични заболявания – индивидуално

Психични заболявания – индивидуалната оценка се прави на основание данните за здравословното състояние на лицето в миналото, настоящето и вероятната прогноза за бъдещето. Мотивираното мнение за годността за управление на МПС се дава от лекарска комисия при районната психиатрична диспансерна служба по местоживеене на лицето. Преосвидетелстването се извършва през 5 години.

Хирургически заболявания

Увреждане на коремната стена – големи евентрации, ограничаващи подвижността на тялото – индивидуално.
Увреждане на пикочно-половата система: хидронефроза на двата бъбрека – индивидуално.
Увреждане на горните крайници – индивидуално.
Увреждане на долните крайници – повечето се определят индивидуално.
Хронични тромбози на артерии на горни и долни крайници – за „М“ и „А“ индивидуално; останалите – забранено.

Вътрешни заболявания

Захарен диабет – индивидуално.

Хронически заболявания на белите дробове, плеврата и дихателните пътища с нетуберкулозна етиология: при резки функционални нарушения или чести обостряния – забранено.
Исхемична болест на сърцето – индивидуално.

Акушеро-гинекологични заболявания и кожни заболявания – индивидуално.

Пълния списък на заболяванията и същото за МПС от група 2 категории „С“, „С+Е“, „D“, „D+Е“, „Ттб“, „Ттм“ вижте в Наредбата.