Руси Чанев на 68 г.: Възрастта ми отива и знам, че съм талант, при това всестранен!

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

На 18 септември големият актьор навършва 68 г. Да е жив и здрав дълги години още и да ни радва със своите прекрасни актьорски превъплъщения, му пожелава в. ”Над 55”!

Руси Чанев е роден през 1945 г. в Бургас. Завършил актьорско майсторство във ВИТИЗ, играл на сцените в Пловдив, после в София – в Младежкия, в Народния и най-дълго в Театър „София”. През 1990 г. с група колеги основава Малък градски театър „Зад канала”, където два сезона е и директор. Има над 100 роли в театъра, телевизията и киното. Чанев се снима в българското кино от 1965 г. Най-известните му филмови роли са в „Авантаж”, „Осъдени души”, „Време разделно”, „Кръвта остава” и „Мера според мера”.

Руси Чанев се изявява успешно и като писател, драматург и сценарист

Първите му опити са публикувани в сп. „Родна реч”, а по-късно – във в. „Студентска трибуна” и „Народна младеж”. В съавторство е написал за театъра драматизации по белетристични творби, а за киното – сценариите на филмите „Авантаж”, „Мера според мера” и „Зад кадър”. През 1966-а заедно с художника Младен Младенов издава първата си книга – „Три неснимани филма”, както и романа-касета „Битак”, за който са отличени с литературната награда „Огнище”. Руси е женен за актрисата Невена Мандаджиева, чийто баща Желчо Мандаджиев бил навремето директор на Сатиричния театър.

Винаги е бил труден на интервютата, а в последните години въобще ги отказва. Твърди, че има много за казване, но предпочита да го прави сам, а не пред журналисти. Твърди, че нямало какво ново да каже, но все пак прави изключение – като например публичното изявление, с което подкрепи преди години Мартин Заимов в борбата му с Бойко Борисов за кмет на столицата.
В „Мера според мера“ Руси Чанев се превъплъщава гениално в образа на Дилбер Танас. Филмът излезе през 1981 г. Говори се, че след премиерата му в София мнозина били буквално сащисани от факта, че

много от показаното оспорва написаното в тогавашните учебници по история, и Тодор Живков дори иска да спре филма,

но преподавателката по западноевропейска литература Надежда Андреева му казва: „Защо, другарю, хубав филм, интелектуалците го харесват…“ В крайна сметка Тато разбира, че не бива да се конфронтира с общественото мнение и не забранява „Мера според мера”. Заради изпълнението си в този филм Чанев усвоява перфектно вардарско-струмишкия диалектен говор. Обучава го майката на Георги Дюлгеров, чийто род е от македонски преселници. Легенди се носят и за това как, преди да участва и в „Авантаж”, също под режисурата на Георги Дюлгеров, Чанев прекарва доста време в компанията на затворници и дори понякога преспива в затвора, за да усети какво е да си престъпник.

Заради кауза – „несъгласие с репертоарната политика на Народния“, популярният актьор изхвърча от щата на най-елитния български храм на Мелпомена. Конфликтът между него и директора Васил Стефанов се пренесе извън сградата на Народния и цъфна по първите страници на националните ежедневници. В крайна сметка така и не се разбра на чия страна е правото. Видя се само на чия страна е силата, защото Чанев бе уволнен дисциплинарно и сетне го канеха да участва на хонорар само в някои спектакли.

Руси е актьор от световна класа, ако беше в по-тесни връзки със световното кино, щеше да е прочут и в Европа, и в света,

твърди режисьорът Дюлгеров. Руси е актьор, който има харизма, фотогения. На екрана е магнетичен за жените. Притегателен е не само с външния си облик, а и с вътрешната си емоция. Много е труден за работа. Подлага всяко нещо на съмнение и дискусия. Много дисциплиниран на снимачната площадка. Винаги идва подготвен. Аз лично съм му много благодарен, твърди режисьорът. А Валери Йорданов, с когото се снима във филма „Хъшове”, казва: „Страхотен актьор е и това го знае всеки. Той е много силен характер и от първия момент съм много респектиран от него. Той е твърд и неподправен, никога не се преструва. Поведението му е мъжкарско, винаги защитава позицията си. Мисля, че няма слаба роля, много е критичен и е перфекционист. Чувството му за хумор е много остро и специфично. Не всички могат да усетят шегите му или пък ги разбират със закъснение“.

Неда ВАРНЕВА