Отпуската като валута

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Някои имат отпуска, но не могат да си я вземат, а на други отпуската не им стига и успяват да я изразходват месеци преди края на годината. Решението в много фирми по света е купуването на допълнителен годишен отпуск.

Отпуската като валута
Някои американски работодатели са въвели тази система на покупко-продажба на отпуска между служителите, като така тези, които имат неизползван отпуск могат да го продадат на колегите си, които се нуждаят от такъв.

Но докато някои казват на тази система покупка на допълнителна отпуска, то у нас това е познато просто като вземане на неплатена годишна отпуска, като видовете и ползването й са регламентирани в Кодекса на труда (чл. 160-1, чл. 170-1).

При вземането на неплатена отпуска, на служителите им се удържа цената на отпуската от заплатата им. А цената на един ден допълнителна отпуска съответно се изчислява като годишната заплата се раздели на работните дни в годината.

Превръщането на отпуската във валута е идеално решение за служителите, които искат да удължат майчинството или бащинството си, на които се налага да отсъстват, ако децата им са болни или няма кой да ги гледа, ако осиновят дете или просто искат да излязат в творчески отпуск.

От възможността за вземането на допълнителна неплатена отпуска се възползват и младите служители, които са на изпитателен срок при започването на работа, и дните им за отпуск са ограничени. А плюсът на допълнителната неплатена отпуска е, че не се взимат предвид продължителността на трудовия стаж.

Съвсем наскоро, обаче, у нас възникна проблем, който доведе реално до покупко-продажба на отпуска между работодатели и служители. Липсата на достатъчен брой служители, което е резултат от стремежа на много фирми да пестят от заплати и хора, доведе до ситуацията, в която служителите имат натрупан неизползван и полагащ им се годишен отпуск в размер не само на дни, но и месеци. А разпоредбата за изчистването на старите отпуски доведе до проблем за фирмите, които се оказа пред рисковата ситуация да останат без съществена част от служителите си за солиден период от време, което няма как да не се отрази на дейността на фирмата (финансови загуби, загуби на клиенти и т.н.). Ето защо решението на много работодатели беше да предложат да откупят отпуската на служителите си, които да останат на работните си места. И много служители приеха предложението, поблазнени от финансовата изгода или притиснати от страха да не изгубят мястото си, ако излязат в отпуска за дълго време. 

23.09.2013/Ели Йорданова