Махмурлука – как да се борим с него!

20
Добави коментар
theones
theones

Махмурлука – как да се борим с него!

сеп 25, 2013
Полезно

0

Махмурлукът е крайно неприятно (по някога и приятно :)) чувство, с което обикновено се сблъскваме на сутринта, след вечер в която сме изпили алкохол, много повече отколкото организма ни може да поеме и обработи. Той се изразява главно в главоболие, световъртеж и неприятно гадене. Главния виновник за това състояние е приятеля ни от вечерта – алкохола. Колкото повече алкохол пием, толкова повече се разширяват кръвоносните ни съдове, което пък  на свой ред, води до крайно неприятното главоболие на сутринта.

За да избегнем махмурлука

Когато пиете алкохол, какъвто и да е той, винаги хапвайте нещо с него. Колкото повече храна сте приели преди алкохола или заедно с него, толкова е по-малка вероятността да имате тежък махмурлук. Ако пиете твърд алкохол от типа на ракия, водка, уиски или нещо подобно, желателно е да мезите с тежки месни мезета, те със сигурност ще Ви предпазят от зверското главоболие  сутринта. Другото много важно условие за да избегнете махмурлука е – никога не смесвайте питиетата. Ако пиете един вид алкохол, постарайте се вечерта да приключи с него! В никакъв случай не смесвайте различни видове алкохол! Когато пиете алкохол, пийте и много вода с него, така ще избегнете обезводняването на организма. Ако предварително знаете, че ви чака „тежка“ вечер, то постарайте се да разтеглите максимално във времето изпитото количество алкохол. Ако примерно имате пред Вас бутилка алкохол  и смятате, че можете да се справите с нея, то направете го за цялата вечер, а не за примерно 1-2 часа.

Домашна борба с махмурлука

Ако въпреки всичко, все пак сте прекалили с алкохола и сте се събудили и имате чувството, че в главата ви дълбаят 10 бригади миньори, то определено сте се събудили с много тежък махмурлук. Ето какво можете да направите за да намалите това неприятно чувство.

Много старо и известно лечение е след тежък запой и зверски махмурлук да се пие саламура от кисело зеле, едва ли има друго нещо, което да помага толкова, колкото саламурата. Ако все пак нямате у Вас саламура, то чудесен заместител е сока от буркана с кисели краставички,  които хапвахте като мезе вечерта.

Друг чудесен вариант е малко известен, но все така ефективен. Може би доста от Вас ще останат изненадани но един чудесен приятел в подобна ситуация е…. зелето. Да, точно така, зелето! Зелето спомага за очистване на черния дроб от токсините на алкохола, освен това и създава защитен слой върху лигавицата на храносмилателната система. Така че спокойно можете да изядете колкото можете зеле след тежката вечер, защото то определено ще Ви помогне.

Още един чудесен Ваш приятел може да е добрия стар айрян, той също би Ви помогнал да облекчите тежкото си моментно състояние.

Превенция срещу махмурлук

Ако често изпадате в подобно състояние, то това трябва да Ви светва като червен светофар. Силно препоръчително е поне 1-2 дни в седмицата да не приемате никакъв алкохол. Дайте време на организма си и на черния дроб да изчисти от Вас токсините насъбрани от алкохола. Важно е да се знае, че черния дроб на здрав мъж, може да се справи с около 300мл. твърд алкохол на вечер. Ако  пиете повече от това количество, то Вие определено товарите много черния си дроб, затова се старайте да си давате почивка и да имате дни в седмицата без алкохол.

Споделете с нас, Вие как се борите с махмурлука? Какви са вашите рецепти за излизане от това неприятно състояние?

VN:F [1.9.22_1171]

Ако статията Ви е харесала, оценете я:

Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Махмурлука – как да се борим с него!, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

алкохол, махмурлук, прекаляване с алкохола, тежък запой

tweet

Няколко полезни съвета за намаляване на сметката за ток

За здраве, тонус и красота – канела

Още от тази категория

Цитруси за здраве и…

яну 06, 2015
0

Кафето води до…

ное 22, 2014
0

Забравете за…

сеп 01, 2014
0