Как да построим терариум за влечуги? (част 1)

15
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Терариума представлява съд, в който могат да се отглеждат различни видове земноводни, влечуги и насекоми, като жаби, гущери, змии и скорпиони. Той има повече функции, отколкото просто да „държи” животните затворени – трябва да осигурява безопасен и уютен дом и естествена среда на съответното животно.

 

Нуждите на различните животни варират според вида им, затова е необходимо да ги проучите, преди да конструирате терариума. За да построите сами терариум за влечуги, следвайте следните стъпки:

 

1. Материали за изработката на терариума

 

Изберете с какъв материал да работите

 

 

Меламинът (плоскости изработени от пресовани дървени частици, с покритие от декоративен ламинат – ПДЧ, МДФ) изглежда добре и се почиства лесно, но е тежък. Други варианти са висококачественият шперплат или стелажните дъски.

 

Стените могат да са направени от стъкло, дърво, прозрачен термоустойчив плексиглас или мрежа с покритие.

 

Вземете под внимание поведението на влечугото

 

 

Гущерите обичат да се катерят по мрежа. За да бъдат предотвратени нараняванията по краката им, тя трябва да има покритие.

 

Змиите от своя страна, ще търкат носовете си в мрежата и ще ги наранят. Те ще се чувстват по-добре зад стени, направени от дърво и стъкло или прозрачен термоустойчив плексиглас. Влечугите с нокти, ще издраскат плексигласа.

 

Решете дали искате стриктно функционален терариум или някой, който може да бъде изложен

 

 

Не е необходимо клетките, които ще бъдат поставени в стая, предназначена за отглеждане на влечуги, да бъдат красиви. Но тези, които ще бъдат разположени в жилище, ще трябва да бъдат изработени така, че да кореспондират с интериора.

 

2. Отопление на терариума

 

Поставете източник на топлина

 

Всички влечуги се нуждаят от външен източник на топлина, защото са студенокръвни. Поставете нагревател на дъното на терариума и го покрийте с настилката. Това ще осигури топлина в цялото пространство.

 

 

Влечугите, които обичат да се припичат на слънце се нуждаят от нагревателна лампа в горната част на терариума. Ако притежавате вид, които се нуждаят от допълнителна светлина, исползвайте крушка с нажежаема жичка.

 

Нагряващите се изкуствени скали не са подходящ избор, защото осигуряват топлина само на определени места. Освен това при неизправност могат да наранят или убият влечугото ви.

 

Тествайте източника на топлина с термометър и се уветрете, че не е твърде топло за влечугото

 

 

Предвидете места с по-ниска температура в терариума, на които влечугото може да се премести, ако му стане твърде топло.

 

 

3. Осветление

 

Осигурете допълнителна светлина, ако влечугото се нуждае от такава.

 

Някои видове влечуги се нуждаят от допълнителен източник на светлина, за да бъдат здрави. Други се крият през по-голямата част от времето и не се нуждаят от такава.

 

 

Флуоресцентната светлина е подходяща за повечето терариуми, особено ако вече сте осигурили източник на топлина. Крушките с нажежаема жичка ще загреят пространството. Ако ги използвате и като източник на топлина, следете внимателно температурата, защото може да стане твърде топло за животното.

 

Поставете източниците на светлина извън терариума, ако е възможно.

 

 

Ако решите да поставите крушка вътре в терариума е необходимо да поставите някаква преграда около нея, за да предпазите животинчето.

 

Следва продължение…

 

Източник на текста и снимките: http://www.wikihow.com/ joshleo – Foter