Пиометра при котки

1
Добави коментар

Пиометрата е често срещан проблем при женските котки. Всъщност, на пиометрата се дължи по-голямата част от случаите на хистеректомия (отстраняване на матката).

ПИОМЕТРА – Това е вторична инфекция на матката, която се появява поради хормонален дисбаланс в репродуктивната система на животното. Пиометрата е сериозно и животозастрашаващо състояние, което трябва да се лекува незабавно. Въпреки че се среща най-често при кучета, други животни като котки, хамстери, зайци, мишки, морски свинчета и дори хора, също могат да развият този проблем. Котки, които се разгонват, но не им е позволено да забременеят и родят, са най-податливи на това заболяване. Пиометра може да се появи независимо от възрастта (въпреки че по-възрастните котки са по-податливи) и броя на предишните раждания и разгонвания. Рисковия период е около 8 седмици след началото на размножителния цикъл. Инфекцията се среща по-рядко през периода септемри-декември, тъй като през този период котките не се разгонват.

Етимология на заболяването

Въпреки че пиометрата е инфекция, появата й е тясно свързана с хормонални промени в организма на котката. Дори няколко седмици след началото на разгонването (еструс), нивата на прогестерон все още ще останат силно повишени. Част от действието на прогестерона е да предизвика удебеляване на лигавицата (ендометриум) на матката. Удебеляването на вътрешния слой на матката е с цел приемане и задържане на оплодената яйцеклетка. Ако котката не забременее след първия размножителен цикъл, вероятно ще последва повторно разгонване, а може и трето разгонване. След всяко разгонване, лигавицата на матката ще продължи да се удебелява, докато накрая не се образува киста. Това състояние се нарича кистозна хиперплазия на ендометриума. Кистата отделя секрети, които създават идеална среда за развитието на микроорганизми. В допълнение високите нива на прогестерон инхибират способността на матката да се съкращава и да изхвърля насъбралата се течност и бактерии. Състоянието на женската се влошава и от факта, че по време на разгонването, белите кръвни клетки, които иначе биха се борили с инфекцията, са възпрепятствани от навлизане в матката. Целта е белите кръвни клетки да не разпознаят плода като чуждородно тяло и да го атакуват. В случая обаче това оставя женската уязвима за навлезлите бактерии.

Има ли други причини за появата на пиометра?

Освен след естествения цикъл на разгонване, пиометрата може да се появи и след употребата на медикаменти на прогестеронова основа. Същевременно, приемането на лекарства съдържащи естроген, ще усили ефекта на прогестерона върху матката. Всяка некастрирана женска котка, подложена на лечение с естрогени и прогестерон трябва да се наблюдава внимателно от ветеринар.Някои хапчета против разгонване, съдържащи мегестрол ацетат (производно на прогестерона), също могат да предизвикат пиометра при продължителна употреба. Такива лекарствени препарати са „Ноновулин”, „Нонестрон” и др.

Как става заразяването с бактерии?

Бактериите навлизат през шийката на матката. Обикновено тя е плътно затворена, но при разгонване се отваря, за да позволи преминаването на сперма. Когато шийката на матката е така отпусната, бактериите намиращи се във вагината лесно ще достигнат до матката. При здрави животни, бактериите няма да могат да оцелеят в матката, заради неблагоприятните условия там, но кистата осигурява всичко необходимо за развитието им. Освен това, удебеляването на лигавицата ще предотврати затварянетоо на отвора на матката и така бактериите ще продължат да навлизат в матката. Най-честият причинител на пиометра е Е.Colli.

Симптоми на пиометра при котките

Симптомите зависят от това дали пиометрата е открита или закрита.

При открита пиометра – Гнойта от матката ще се отделя през вулвата. Възможно е котката да се почиства веднага след изтичане на секрета, но дори тогава ще можете да забележите зацапвания под опашката или по местата върху, които е лежала тя. Други симптоми са депресия, летаргия, отказ от храна, треска. Котката може да чувства и непрекъсната жажда. Това ще доведе до често пиене на вода и съответно до често уриниране.
При закрита пиометра – Щом отвора на матката е затворен, секретите ще се задържат вътре. Този вариант е по-опасен, тъй като симптомите не са толкова забележими и животното може да се заведе на ветеринар много късно. Натрупването на секрета ще причини раздуване на стомаха. Ако пиометрата не се забележи навреме, матката може да се разкъса. В допълнение, бактериите отделят токсини, които може да навлязат в кръвта и да предизвикат отравяне. Характерно за закритата пиометра е, че настъпва бързо влошаване на състоянието. Симптомите са депресия, апатичност, диария, повръщане, отказ от храна, силна жажда и често уриниране.

Лечение на пиометра при котки

Обичайното лечение за пиометра е хирургично отстраняване на матката и яйчниците. При ранна диагностика на заболяването, операцията е почти рутинна. За съжаление в повечето случаи, пиометрата се открива на по-късен етап. В този случай операцията се усложнява и рисковете се увеличават. Възстановителния процес също се удължава.

Алтернативно лечение е използването на простагландини, които редуцират хормоните и разширяват отвора на матката, за да се излее насъбралата се гной. По този начин може да се запази репродуктивната способност на женската. Недостатъкът на това лечение е, че то може да се приложи само в ранните стадии на пиометра.

Може да се опита и лечение с антибиотици, но при напреднало възпаление, единственото решение е хистеректомията.

Важно: Пиометрата често може да бъде объркана с ендометрит (възпаление на вътрешния слой на матката след аборт или при задържане на плацента). Затова поверете здравето на любимката си само в ръцете на опитни ветеринари. Трябва да знаете, че не всички ветеринари прилагат медикаментозно лечение. Ако желаете да запазите репродуктивната способност на женската, настоявайте за алтернатива на хистеректомията или потърсете друг специалист. Все пак имайте в предвид, че при някои женски оперативната намеса е наложителна.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: