Съжителство между котки – защо не спират да се бият? (3 част)

13
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

26.09.2013

Моментът, в който вашето пухкаво мъркащо създание е прекрачило прага на дома ви, вероятно е останал за дълго в спомените ви. Той със сигурност е променил живота ви – вашето ежедневие, навици, настроение. Припомняйки си за този миг, сигурно във вас е напирало желание да повторите всичко отново – и така прага ви прекрачва още едно подобно създание. Но тогава ситуацията вече е различна – с две котки у дома нещата се променят. Хъскане, ръмжене, бой, козина във въздуха – и това е само началото на „опознаването” между двете животни. Как да направите този период по-приятен за себе си и своите котки можете да прочетете по-надолу.

 

Кога да запознаем котките? Специалистите съветват да изберете момент, когато нямате планове, включващи отсъствието ви за няколко дни, организирането на партита или ако очаквате гости за повече от един ден. Причината е, че в такива моменти вниманието ни е ангажирано и нямаме време да обърнем достатъчно внимание на любимците си в ключов за бъдещите им взаимоотношения момент.

 

Как да започнем? Започнете като изберете една стая от дома си, където да оставите новодошлият си любимец да отдъхне от стреса на преместването и да опознае бъдещата си територия. Уверете се, че всички изходи са блокирани (прозорците могат да бъдат защитени с мрежа за комари или щори, вратите трябва да останат затворени, желателно е стаята да няма камина и комин). Ако в дома ви има стая със стъклени врати, изберете нея за своя „гост” – така двете животни ще могат да се опознаят очи в очи без опасност от взаимна агресия. Малките котенца се нуждаят от вашето внимание, но бъдете внимателни и бдителни – дребосъците обичат да се врат в краката и могат лесно да бъдат стъпкани или неволно ритнати. Кабелите са особено интересни играчки за дъвкане и по тази причина трябва да бъдат съответно обезопасени или скрити на недостъпно място. Разбира се, купичките с храна и вода са от основна необходимост. Не по-маловажна е тоалетната и легълцето. Вашият любимец ще има нужда от място, където да се скрие – предпочитаното скривалище е тясно и тъмно, но и под леглото често може да свърши добра работа. Когато животното се успокои и не се безпокои да „наглежда територията си” дори във ваше присъствие, можете да оставите и играчки и стълб за острене на нокти, които идеално ще допълнят котешкия рай.

 

Как протича опознаването?  Непознатите от двете страни на вратата вероятно ще прекарват известна част от времето си, опитвайки да се подушват взаимно, да мяукат и съскат един на друг. Не се безпокойте, когато някоя от котките мяука или съска продължително – това е част от опознавателния процес и е нужна, за да могат животните да свикнат помежду си, дори и да не могат да се приближат физически. Миризмите, звуците и визуалния контакт са чудесно начало за бъдещото съвместно съжителство на двете котки. Целият процес продължава различно време – от няколко дни до 1-2 седмици. След втората седмица животните могат да се срещнат лице в лице.

 

Съжителство между котки – Котешка психология

Съжителство между котки – Йерархията в котешкия свят

Съжителство между котки – Какво да правим по време на първите срещи между двете котки?

Съжителство между котки – Две е повече от едно – да или не? Да вземем ли котенца от едно котило?

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

„Маркиране при котките“

„Разгонена котка – какво да предприемем?“

„Драскане, хапане и агресия при котките“