Изкълчена китка – какво да предприемем?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Изкълчената китка е често срещана травма, особено за активните спортисти. Но се случва много често и след падане.

Как да разберете дали само сте навехнали китката или сте се контузили по-сериозно? При леките навяхвания на китката  ще усетите малко болки след падането, а при по-тежка контузия ще имате затруднено движение и големи синини. Дори може да имате счупване, така че при силна болка и подуване веднага отидете в поликлиниката, за да ви направят рентгенова снимка.

След като сте констатирали проблема и е ясно, че нямате сериозна контузия или счупване, можете да предприемете следните стъпки:

Сложете лед в найлонов плик и го увийте в хавлиена кърпа. С този компрес налагайте навехнатото място за 20 минути 4 пъти на ден.
Оставете китката в пълен покой и не правете нищо, с което ще я натоварите най-малко 48 часа след навяхването.
Увийте китката с еластичен бинт, който не трябва да е прекалено стегнат, но и не много хлабав. Важното е да пазите китката от по-нататъшно влошаване, като я оставите в покой.
При всеки удобен случай повдигайте китката над нивото на сърцето. Това ще предпази китката от нахлуване на много кръв и ще намали подуването.

Навяхванията на китка са разделени в три степени по тежест – първа, втора и трета. Третата е най-тежка, в която връзките са силно разкъсани или дори отрязани. Ако имате такова навяхване, не се учудвайте, ако вашият лекар ви изпрати при хирург. При втора степен на навяхване връзката е само частично разрушена, макар че това все още може да бъде доста болезнено.  Може да се наложи физикална терапия за пълното ви възстановяване. Първа степен е леко навяхване, при което връзките са разтегнати, но остават непокътнати. Лечението е почивка. Винаги можете да си вземете продукт, който да заздрави костите ви.

Колкото по-тежко е навяхването, толкова по-дълъг ще бъде процесът на възстановяване. В бъдеще вземете предпазни мерки срещу навяхване на китката, като носите предпазни ластици преди да спортувате.