Ариман Блог » Blog Archive » Как се пише дипломна работа? 10

11
Добави коментар
pontifex
pontifex

Как се пише дипломна работа? 10

20 юни 2009

2.4. Защита на дипломна работа
Представянето на дипломната работа, както и на всяко научно изследване има тясна връзка с оценката на неговото качество. Основната цел на защитата е авторът да изложи в синтезиран и убедителен вид основните резултати от своето изследване. За постигане на тази цел е необходимо при подготовка на защитата да се обърне внимание на следното:
Защитата трябва да бъде стегната и проблемно ориентирана. В желанието си да демонстрират добра подготовка дипломантите се стремят по време на защитата да преповторят голяма част от написаното в дипломната работа. Нерядко се стига до „изчитане” на части от него. Подобен подход не е печеливш. Прекалено дългите изложения крият в себе си риск, както от „разводняване” на изложението така и от загуба на интерес от страна на комисията. Целта на защитата, както говори и самото й наименование, е да даде възможност на авторът да очертае основните постижения в своята разработка и да аргументира резултатите и изводите от нея.
Защитата трябва да има следните основни акценти:
– Основен проблем на изследването;
– Изследователска теза и основни хипотези;
– Структура на дипломната работа с кратко описание на основните акценти;
– Описание на изследователския инструментариум – начин на набиране на информацията, използвани методи и инструменти, фактори, които са повлияли върху технологията на набиран е и обработка на информацията;
– Основни резултати, доказателства за валидността на изследователската теза и свързаните с нея хипотези;
– Основни проблеми при осъществяване на изследването и моменти, които биха могли да се развият допълнително. От полза за дипломантите ще бъде ако сами откроят в презентацията, евентуални пропуски и недостатъци, които са породени от обективни причини, но не бива да се стига до оправдаване и т. н.
Използването на презентационна техника е част от необходимите за дипломиране с дипломна работа способности. Умението за подготвяне на мултимедийни презентации и използването на презентационна техника е част от добрата защита. В зависимост от възможностите, които предоставя залата за защита дипломантите могат да използват, както класически технически средства (шрайбпроектор), табла и т. н., така и по-модерни (проектор). При подготовката на слайдове трябва да се има предвид следното:
– Да се избягва представянето на обемен текст с помощта на слайд. Целта на слайда е да подчертае основното, да изведе акцент, а не да се визуализира част от текста; ако е нужен текст, нека да е кратък.
– Слайдове могат да се използват с успех за представяне на синтезирана информация – графика, таблица, основни изводи, изследователска цел, хипотеза.
– Слайдовете не бива да са много на брой, защото това накъсва презентацията.
– От естетическа гледна точка е препоръчително информацията върху слайда да бъде добре оформена, като формата и размера на шрифта на всички слайдове да бъде еднакъв.
Когато съществува техническа възможност за предпочитане е при защитата да се използват цели мултимедийни презентации. Обикновено за целта се използват стандартни софтуерни продукти. Всеки от тях дава отлични възможности за разработване на тематични презентации, поради наличието на голям брой готови шаблони. Използването на мултимедийни презентации е нож с две остриета. От една страна, те позволяват на студентите да подчертаят своята индивидуалност и компетентност. Ако обаче вниманието при подготовка на защитата се съсредоточи изпяло върху демонстриране на презентационни умения съществува риск на аудиторията да убегне качеството на дипломната работа, което ще се отрази на общото впечатление и на оценката, която комисията ще даде на дипломанта. По отношение на изискванията към мултимедийните презентации те са същите, както и при подготовката на индивидуални слайдове. Единственото по-различно е, че поради по-големите възможности за визуализация при използване на проектор, въпросът за дизайна на презентацията е от особено голямо значение.
В заключение на тази точка, има няколко неща, изключително важни при дипломната защита:
• Имате твърде кратко време за изложение (от порядъка на 10, максимум 15 минути), за да може да изложите всичко, което сте направили. Затова се назначава и рецензент, който се предполага, че в дълбочина е прегледал материала. Затова на самата защита демонстрацията плюс евентуално няколко табла (обикновено 2-3) са напълно достатъчни комисията да придобие представа за същината на дипломната работа. Размера на таблата е обикновено поне А2 за добра видимост.
• Желателно е таблата да са цветни – луд на шарено се радва
• На дипломната защита понякога няма възможност за демонстрации (няма проектор или РС), така че таблата са много важни за изложението.
• Винаги един рецензент има забележки. Те всъщност показват, че рецензента се е запознал с дипломната работа и обикновено имат само формален характер (като например наличие на означения на английски, препратки към литературата и др.). След като рецензента прочете рецензията се съгласявате със забележките, като само по някоя от тях може да направите кратък коментар.
• Следват въпросите на комисията. Те по принцип са насочени към нещата, които Вие сте правили /практическата част/. На всички тези въпроси може да отговорите, ако добре познавате дипломната си работа и нейните основни източници. В повечето случаи няма въпроси, свързани дълбочинно със същността на темата, тъй като само с повърхностен преглед в момента на защитата комисията не може да придобие представа за написаното в него. Обикновено въпросите отнемат около 10 минути.
• Имате достатъчно време да се запознаете с дипломната си работа – от момента на предаване до защита има поне няколко дни. Като прегледате внимателно материала доста от нещата ще Ви се изяснят.
• Що се отнася до подготовката Ви преди дипломната защита, надали има нещо, което да Ви накара да сте сигурни, че сте напълно готови. Както преди всеки изпит.
• Особено важно при защитата е спазването на протокола: Уважаема комисия, колеги, благодаря Ви за вниманието и т. н.
• Търсенето на квалифицирана помощ на всеки етап е препоръчително.

Автор: Георги Генков

Написано
на събота, юни 20th, 2009 at 18:00 публикувана в Помагало.
Вие можете да следите отговорите през RSS 2.0 емисия.
Можете да оставите коментар.