Тайните на султанския харем

2
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Ноемврийският брой на сп. National Geographic България ще ви разкаже за:

Султанският харем

Султанският харем е обграден с дебели стени; това е мястото, където най-красивите жени на земята се надпреварват за благоволението на падишаха, въртят се чудовищни интриги и се разпространяват слухове, извършват се безжалостни убийства. Известен при османците като Дом на Падишаха, харемът е добил славата на „Златна клетка“.
Повечето подобни описания принадлежат на чужденци, които всъщност никога не са стъпвали в харем. Западноевропейските християни не можели дори да си представят какво представлявал харемът – място, до което не били допускани дори и високопоставените османски сановници. Въпреки това жадните за знания европейски автори попивали имагинерните и неправдоподобни разкази на сънародниците си, а западните художници изобразявали представите си в художествени произведения.
За много от нас харемът винаги е изглеждал мистериозно място, което възбужда интереса и въображението. Дори и днес споменаването на думата „харем“ навява еротични асоциации. В действителност обаче освен дом за владетелите от династията османският харем е бил и важна държавна и образователна институция. Статията на уважавания историк д-р Ерхан Афионджу дава ясна представа за истините и измислиците, свързани с османския „Забранен град“.

В ноемврийския брой ще намерите още и следните статии:

Последната буря

Години наред Тим Самарас преследва торнада с всички мерки за безопасност – до фаталната буря през май 2013 г.

Краят на среброто

Сребърните мини в Потоси, Боливия, са почти изчерпани, но опасното копаене не спира.

Градивният провал

Какво печелим, когато губим? Провалът може да бъде и стъпка към успеха.

Тайният свят на микробите

Те са много и са превзели телата ни. Можем ли обаче без тях?

Продължава и новата рубрика „Хора на риска“. В този брой NG представя вирусолога Вики Дженсън, която заедно с екипа си разработва ваксини за най-смъртоносните вируси, познати на човечеството.
Нова рубрика в списанието е и „Ръководство по оцеляване“, която всеки месец представя на читателите интригуващ разказ за преживяванията на младите изследователи на National Geographic по време на тяхната работа на терен.