Дахоуя – огън, дим, опърлена коса… но пък дълготрайно

1
Добави коментар
FallenAngel
FallenAngel

Пушек, огън, изгорена коса… Не, това не е резултат от странен и болезнен експеримент с домашна маша, а изкуство на фризура – Дахуоя. Това изкуство произхожда от древен Китай, но са останали малцина, запознати с правилната употреба на чифт нагорещени до червено железа. И не, не говорим за дамгосване или някакви извратени мъчения.

Уанг Вейбу е един от майсторите на нагорещените маши, практикуващ древното фризьорско изкуство. Нагорещените железа могат спокойно да прережат косата, ако тя е дълга, или да се ползват като ножици за подкъсяване – при това с дълготраен ефект, до 3 месеца, според коафьорът с ръжена.

Горещите прически са били широко разпространени в Китай до средата на 80-те години на миналия век, но тогава на мода излизат „нормалните“ методи за подстригване, и в момента почти не може да се намери специалист, който да борави добре с горещите железа.“Не става дума само за липса на фризьори, просто няма и достатъчно клиенти за нашият начин на подстригване. При мен идват основно възрастни хора, свикнали с години да бъдат подстригвани така, и рано или късно, също като мен, те ще спрат да идват…“

За момента, поне, господин Вейбу не може да се оплачи от липса на клиенти. Малката бръснарница, намираща се в Жинши, провинция Съчуан в югозападен Китай, е винаги пълна с желаещи да получат „гореща“ подстрижка. Според Вейбу, клиентите се умножават поради качеството на подстрижката, която трае до три месеца.

Машата се нагрява в пещ, поддържана от дърва. След като се нагрее до червено, тя се потапя за кратко във вода, след което се ползва като ножица. След първата процедура машата се нагрява отново, а в това време косата на клиента се измива. при втората процедура вече се оформя самата прическа. „Единствения недостатък на моя метод е миризмата на изгоряла коса“, разказва господин Вейбу, „но повечето клиенти това не им прави впечатление и нещата се подреждат. Радвам се, че бизнесът ми върви!“

Интересно дали домашните опити на някои момичета, разпространени в ЮТуб, не са вдъхновени от това древно китайско фризьорско изкуство? Оставяме на вас да прецените.