90 г. от „Бирения пуч” на Хитлер в Мюнхен

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

На 8 ноември 1923 г. в мюнхенската бирария „Бюргербраукеллер” започва така нареченият „Бирен пуч”, предвождан от Ерих Лудендорф и Адолф Хитлер от Националсоциалистическата германска работническа партия (НСГРП) с цел сваляне на централното правителство на Германия и местното управление на Бавария.Вечерта на 8 ноември около 3000 души се събират в огромната бирена зала, за да чуят речта на члена на баварското правителство Густав фон Кар. Заедно с него на трибуната се намират местни висши военни – командващият въоръжените сили на Бавария генерал Ото фон Лосов и началникът на баварската полиция полковник Ханс фон Шайсер.

Докато Кар говори пред множеството, около 600 члена на СА (щурмови отряди на нацистите) незабелязано обграждат залата. Те поставят на улицата картечници, насочени към входните врати.

Лидерът на нацистите Адолф Хитлер, обкръжен от свои поддръжници, стремително се промушва в тъмнината между масите, скача на стол, стреля в тавана и в настъпилата тишина крещи: „Националната революция започна”.

Със заплахи Хитлер постига споразумение с членовете на правителството на следващия ден армията на Бавария да потегли за Берлин за сваляне на централното правителство. Хитлер възнамерява да действа като Мусолини, който предишната година с неголям отряд завзема Рим („Походът към Рим”).

На 9 ноември отряд от около 3000 нацисти се отправя с марш към централния площад на Мюнхен. Обаче ръководството на Бавария в последния момент променя намеренията си и поставя на площада кордон от местната полиция.

При сблъскването загиват 16 нацисти и трима полицаи. Сред ранените са Хитлер и Гьоринг. Скоро Хитлер и негови сподвижници се оказват в затвора, получавайки минималната присъда от 5 г. Фактически той се намира в затвора само 8 месеца, през което време започва да пише своя опус „Майн кампф”.

Бунтът и опитът за поход към Берлин завършват неуспешно на 9 ноември още в Мюнхен след намеса на полицията, а Адолф Хитлер и Рудолф Хес са осъдени и вкарани в затвора.

„Биреният пуч”, независимо от неговия провал, прославя Хитлер. За него пишат всички немски вестници, на популистката му партия фактически се прави реклама, ежедневниците поместват негови снимки и той става популярно лице.

През 1933 г. Хитлер идва на власт по „демократичен” път: неговата партия получава болшинството от гласовете на изборите за Райхстага, което му дава право по конституция да стане канцлер, тоест глава на правителството в Германия.

/По материали в интернет/