При пристуда и ставни болки – чай от лук

3
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Puls.bg

  |   07 ноември 2013
  |   Коментари 4

Източник: iStockphoto

Медицинските свойства на лука са добре изучени и се използват от хиляди години. Повечето от тях са насочени срещу често срещани състояния, като кашлица, настинка, ставна болка, астматични пристъпи и др.

 

Тези лечебни свойства се дължат основно на съдържащия се в лука флавоноид кверцетин. Флавоноидите са растителни метаболити, които били наричани с общото название „Витамин Р” до средата на миналия век. Всички флавоноиди имат изразена локална антиоскидантна активност – опазват клетките и тъканите от увреждащото влияние на свободните радикали.

 

Кверцетинът има силно изразени антивирусни свойства – потиска секрецията на белтъци, от които се възползват вирусните агенти и избирателно възпира обратната транскриптаза – процес, чрез който вирусните частици се размножават. Върху него се провеждат десетки изследвания, сочещи, че инхибира обратната транскроптаза дори на HIV-1 – най-разпространеният и патогенен вариант на вируса причинител на СПИН.

 

Противовъзпалителните ефекти на кверцитина също са обект на редица изследвания – те са силни, дори при ниски концентрации на съединението и могат да се използват срещу множество здравословни проблеми. Основният механизъм, чрез който кверцитинът потиска възпалителните процеси, е възпрепятстване на синтеза и освобождаване на хистамини в организма.

 

Хистаминът е органично, азотно съединение, което е ключово за локалните реакции на имунната система и обикновено задейства възпалителните процеси. Неговото потискане може да предотврати или облекчи симптомите на алергична реакция – обриви, зачервени очи, кихане и течащ нос, екзема, възпаления, подуване на тъкани, нарушено кръвообращение, задух, астматични пристъпи и анафилактичен шок.

 

Приемът на кверцитин при простудни и грипни състояния е препоръчителен – облекчава симптомите и се бори с болестта. При ставни болки, той понижава възпалението и позволява движение без болка. Приемът на съединението под формата на чай от лук, е най-ефикасният, бърз и ненатоварващ за организма начин.

 

Средна глава лук се обелва и разрязва на две. Количеството вода зависи от желаната сила на чая – препоръчват се 3-4 чаши вода на глава лук. Заедно с лука могат да се варят по желание други билки и подправки, като черен пипер, дафинов лист, джинджифил и др. Могат да се добавят сол и оцет на вкус.

 

Този чай е полезен и при тежка кашлица или астматичен задух. Зареждането с кверцитин води до силен бланходилаторен ефект, който разширява бронхите и улеснява притока на въздух към белите дробове.

Употребата на чай от лук трябва да съобразява с приема на антибиотици, понеже в комбинация с някои от тях, могат да се отключат някои странични ефекти на медикаментите. В никакъв случай не трябва да се пие в комбинация с антбиотик на базата на флуороквинолони като „Квинолон”, при който допълнителният прием на серни съединения и квертицин от лука, може да доведе до подуване на черния дроб, съпроводено с болки и възможни поражения по хепатоцитите му.