Абутилон, Стаен клен / Abutilon

2
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Абутилон, Стаен клен / Abutilon

Родът Абутилон (Abutilon Mill) наброява повече от 150 вида вечнозелени храсти от семейство Слезови (Malvaceae Juss) в тропическите и субтропическите области.

Ботаническото име идва от арабското abu tilun – индийски слез.

Листата са големи, до 10 см, 3-5 делни, кленовидни.

Най-известни са сортовете на Abutilon pictum,  Abutilon darwinii,  Abutilon megapotamicum. Abutilon pictum “Thompsonii” има мрежовидни пъстри листа, оцветяването на които се дължи на вирус, който не нанася вреда на другите растения.

Стайният клен се отглежда лесно на хладно и светло място.

Цъфтеж: През лятото и есента с големи камбановидни цветове – тъмночервени до оранжеви, жълти и розови.

Растеж: Бърз.

Светлина: Ярка, разсеяна светлина, допустимо е да се огрява от слънчеви лъчи сутрин и следобед. Поддържайте корените влажни, за да не изсъхнат.

Температури: Умерени – 16-20°C, през зимата понася температури до няколко градуса над нулата.

Поливане: Лятото обилно, през зимния период по-оскъдно, като следите пръстта леко да изсъхне между поливанията.

Торене: В периода на нарастване (от април до октомври) се тори на всеки две седмици с балансирани течни торове, през зимата спрете торенето.

Резитба (пензиране): За да поддържате формата на растението, подкастряйте стеблото на растението до ½ от височината му. Тази практика е необходима, за да се стимулира новия растеж и обилен цъфтеж. Ако подрежете и растящите връхчета, растението ще избуи, но цъфтежът може да се забави. Може да се наложи подрязване и в ранна есен.

Пресаждане: На пролет младите растения е добре да се пресаждат всяка година, като новата саксия не трябва да е много по-голяма от старата, за да не се възпрепятства цъфтежа. Харесва почви със слабо кисела реакция (pH около 6), може да се отглежда и в хидропоника.

Размножаване: На пролет. Сортовете със зелени листа – от семена и резници, а пъстролистните видове – само с резници.

Проблеми при отглеждането: Масивен листопад се предизвиква от ниски температури, преполиване или прекомерно засушаване. Промяна в цвета на листата обикновено е следствие от недостатъчна осветеност. Сухите и кафяви краища на листата са вследствие сухия въздух или засушаване.

Вредители: Белокрилки, акари, въшки – памуклийка, трипс.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet