Цветя за дома и градината

21
Добави коментар

Перенните ивици представляват лентовидно оформени в свободна форма цветни лехи. Цветята в тях са групирани на модули, които се повтарят ритмично.

Перенните групи са най-често използваната форма за разполагане на многогодишните цветя в свободните зелени площи. Изграждат се обикновено пред храстови масиви или под дървета с ажурни корони и служат за естествен преход между високата растителност и тревния килим. В тях участват един или няколко вида, композиционно обединени в едно цяло, така че групата да въздейства цялостно, естетично и колоритно от април до октомври.

Перенните масиви са големи групи от едновременно много на брой многогодишни видове с цъфтеж от ранна пролет до късна есен. Тези композиции са подходящи да се разполагат самостоятелно на големи поляни, но в пряко единство с високата растителност, От цветните видове се формират няколко групи (модули), които се разполагат симетрично от центъра към краищата на масива или се редуват ритмично. Така се създава продължителен колоритен ефект и се придава характерен облик на околното градинско-парково пространство.