Значение на обрязването – Уочман Ни

14
Добави коментар
hristiqnin
hristiqnin

Значение на обрязването – Уочман Ни

Уочман Ни. Из книгата – „Богът на Авраам, Исак и Яков.“

Значение на обрязването – Уочман Ни

В ПОСЛАНИЕТО КЪМ КОЛОСЯНИТЕ 2:11 четем: „В Него бяхте и обрязани с обрязване не от ръка извършено, но с обрязването, което е от Христа, като съблякохте плътското тяло“ ПОСЛАНИЕТО КЪМ ФИЛИПЯНИТЕ 3:3 допълва: „Защото ние сме обрязаните, които с Божия Дух се кланяме, и се хвалим с Христа Исуса, и не уповаваме на плътта.“

Тези два стиха ни показват що е ОБРЯЗВАНЕТО. Казано с обикновени думи, то е ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛЪТ. Какво трябва да е отношението на тези, които са обрязани? Те не трябва да разчитат, не трябва да се уповават на плътта. (Думата „уповаваме“ във Филипяни 3:3 може да се преведе като „разчитаме на“.) КОИ СА ОБРЯЗАНИТЕ? Тези, които се покланят с Божия Дух и не се уповават на плътта. Следователно обрязването засяга присъщата на човека енергия, неговата природна сила.

Ако плътта не е обуздана, не можем да сме част от Божия народ, да прогласяваме Божието свидетелство или да участваме в Божието възстановително дело.

Най-голямата трудност за Божиите чада е да осъзнаят какво е ПЛЪТТА! Тази плът, която християните познават е просто свързана с греха. Вярно е, че плътта кара човек да съгрешава, но тя прави не само това. В ПОСЛАНИЕТО КЪМ РИМЛЯНИТЕ 8:8 четем: „И тия, които са плътски не могат да угодят на Бога.“ Това означава, че плътта се е опитала да угоди на Бога. Често целта на плътта е не да оскърби, а да удовлетвори Бога. Седма глава на Посланието към римляните ни показва, че плътта прави големи усилия да спазва закона, да върши добро, да изпълнява Божията воля и да угоди на Бога, ала тя просто не е способна на това. От опит зная, че е сравнително лесно да се справим с плътта, която съгрешава, но доста по-трудно е да надмогнем плътта, която се опитва незабелязано да влезе в Божието дело и служение. Това е плътта, която се промъква във всички Божии действия.

Трудността за Божиите чада е, че плътта им не е обуздана от Бога. Те вярват в плътта и й се доверяват. Най-очевидният белег на необузданата плът е САМОУВЕРЕНОСТТА. Самоувереността е характеристика на плътта. Посланието към филипяните 3:3 ни казва: „Защото ние сме обрязаните, които…не уповаваме на плътта.“ Да се уповаваме на плътта означава да разчитаме на нея. Всички, които са поразени от Кръста, са съкрушени. ЛИЧНОСТТА ИМ ОСТАВА , но те са се научили да се боят от Бога и да не разчитат на себе си. Ако човек не е обуздан от Бога, той прибързано съди всичко, което срещне по пътя си. Не се замисля преди да отвори уста, не дообмисля и решенията си, но след като бъде обуздан от Бога, това се променя. Той губи самоувереността и преценява по-трезво решенията си. Никой, който вярва в силите си и дава недоносени предложения, не познава КРЪСТА. Но когато плътта ни бъде обрязана, вече няма да разчитаме на себе си. Няма да сме изпълнени със самоувереност и няма да рздаваме наляво и надясно мнения. Пред Господа ще разберем, че сме слаби, безпомощни, безсилни и нерешителни.

Бог е дал на Авраам да осъзнае, че плътта му трябва да бъде обуздана и постъпките му през тези тринадесет години са били грешни. Божието обещание не отреждало той да прави нещо – трябвало единствено да вярва. Междувременно Бог показал, че идните поколения трябва да се обрежат. ТОВА Е ОСНОВНОТО ИЗИСКВАНЕ ЗА БОЖИЯ НАРОД. Практически, условието да бъдем Божии люде е да носим БЕЛЕГА НА КРЪСТА ВЪРХУ ПЛЪТТА СИ. ОБРЯЗВАНЕТО Е БЕЛЕГЪТ НА БОЖИЯ НАРОД. КАКВО Е БЕЛЕГЪТ? Белегът е характерна черта. Божиите люде имат белег, който е отричане от плътта, отхвърляне на доверието в плътта. Божиите люде са тези, чието доверие в плътта е премахнато, те не разчитат на плътта си.

Жалко е, че толкова много ХРИСТИЯНИ СА САМОУВЕРЕНИ. Те знаят как да вярват в Господ Исус Христос и как да се изпълнят със Святия Дух. Те знаят как да побеждават и как да живеят християнски живот. Изглежда, че няма нещо, което да не знаят! Хвалят се наляво и надясно за опитностите, които са преживели едикога си. Като че ли нищо не им липсва! Говорят за общението си с Бога и си мислят, че знаят какво казва Бог за множество неща, че знаят каква Е волята Му за почти всичко. Могат да споделят за какво им е казал да се молят Бог в определено време и на определено място. Ако ги слуша човек, ще реши, че да познаваш Бога е най-лесното нещо на земята! Само, че им липсва ОСНОВНИЯТ БЕЛЕГ- ПЛЪТТА ИМА ДА НЕ Е ИЗТОЧНИК НА САМОУВЕРЕНОСТ. ТАКИВА ХРИСТИЯНИ ИМАТ СПЕШНА НУЖДА ОТ БОЖИЯТА МИЛОСТ.

Функцията на ОБРЯЗВАНЕТО е да се премахне САМОУВЕРЕНОСТТА НА ПЛЪТТА. Да се премахне естесрвената сила на човека, за да не продължава той да върви и постъпва необмислено, а да се превърне в богобоязлив и изпълнен с трепет християнин.

Уочман Ни (Watchman Nee,倪柝声, Ni To-шън) (4 ноември 1903 – 30 май 1972) е лидер на една от най-големите църкви в света и християнски учител, който е работил в Китай през първата половина на 20 век. През 1922 г. той инициира църковни събрания във Фуджоу, което може да се счита за начало на местните църкви. През трийсетте години на служението си Уочман Ни публикува десетки книги, които поясняват и обясняват Библията. Той основава църкви в цял Китай и провежда много конференции, обучаващи студенти и библейски църковни служители. След комунистическата революция Уочман Ни е преследван и затворен заради вярата си, като прекарва последните двадесет години от живота си в затвора.