Полазване на Игнажден | bgbezgranici.com

1
Добави коментар
ditadita
ditadita

 На 17 декември празнуваме Пророк Даниил и свети три отроци Анания, Азария и Мисаил. Даниил е еврейско име и означава „Бог е мой съдия“. Празнуват: Данаил, Даниил, Даниела.
На 20 декември е Игнажден – Свещмъчк Игнатий Богоносец. Игнатий е латинско име и означава „огнен, пламенен, буен“. Според българската народна традиция на този ден започват родилните мъки на света Богородица и за това коледарите пеят: „замъчи се Божа Майка от Игнажден до Коледа“. През този период младите нераждали жени не бива да похващат никаква работа, за да раждат лесно. В някои райони се смята, че Мръсните дни започват още от Игнажден. 

Навсякъде в страната празникът е известен с обичая полазване. Полазник е човек, който пръв почука на вратата на Игнажден. Полазник може да бъде и член от семейството, който пръв е излязал от къщи. Когато се прибере, той внася трески или слама в къщата. Полазник може да е и животно, като най-желана е свинята, защото винаги рие със зурлата си напред. Винаги се гледа полазникът да е грижовен стопанин, да е имотен и с добър нрав, защото какъвто е полазникът, такава ще е и идващата година. Ако полазникът донесе късмет в къщата, на следващата година го канят на споход с бъклица вино.
В Родопската област Игнажден се назовава още “хайвански празник”, тъй като тук животните се наричат “хайвани”. През деня мъжете не впрягат добитъка, за да се съхрани здрав и пъргав през цялата година. Жените раздават питки из махалата за здравето на домашните животни. В Източна България на Игнажден домакинята загражда с въже или червен мъжки пояс всички кокошки и ги захранва с варена царевица. Това се прави, за да не се губят птиците по чуждите дворове и да не снасят яйцата си навън.
Вярвания, свързани с празника
Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем. Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече. Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест. Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг.
От Игнажден до Ивановден, не се прави помен на починал. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно. Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат. Мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.
Празнуват: Игнат, Пламен, Огнян, Пламена, Огняна.
21 декември честваме Св. мъченица Юлияния.
Юлиан на латински език означава „къдрав, с къдрава коса“. Празнуват Юлияния, Юлиана; по желание Юлия и Юлиан може да празнуват и на 15 юли.