Най-загадъчните чудеса на света

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Природата няма да спре да ни удивлява с невероятни форми и цветове, но нейните фокуси до голяма степен са разкрити от съвременната наука. Все пак са останали места по света, които са едновременно странни и красиви. За някои от тях има теории за произхода им, докато други остават все още загадка, пише menbox.bg.
Скалата Разделена ябълка. Това е геоложка скална формация на тасманийския бряг на северния бряг на остров Саут в Нова Зеландия. Камъкът е с форма на разделена ябълка и е от гранит. Той е основна туристическа атракция, а произходът на му е неизвестен.

Голямата синя дупка. Тя е близо до центъра на рифа Лайтхауз риф – малък атол на 70 км от град Белиз. Формирането на дупката е станало последователно преди 153,000, 66,000, 60,000 и 15,000 години, когато нивото на океана било по-ниско. Когато то се е вдигнало, океанът е нахлул в дупката. Голямата синя дупка е дълбока 124 метра и има диаметър 300 метра.

Скалите Морераки в Нова Зеландия. Тези необикновени скали са разположени по продължението на плажа Коекое на новозеландския бряг между Мореаки и Хамдън.

Национален парк Гоблин Вали в Юта, САЩ. Тази формация от тайнствени скали има определена форма, която се е получила от устойчивия на ерозия слой, под който има по-мека, песъчлива основа. Паркът е в пустинята Сан Рафаел.

Гигантският “паваж” в Северна Ирландия. Това е район с 40 хиляди базалтови колони в Атлантическия океан, които са резултат от древно изригване на вулкан. Разположени са на северния бряг на Северна Ирландия и са обявени за част от Световното наследство на ЮНЕСКО през 1986г. Повечето колони са шестоъгълни, но има и такива с 4,5,7 и 8 ъгъла.

Окото на Африка в Мавритания. Това място в простора на Западна Сахара е забелязано от астронавтите още по време на първите космически мисии. Първоначално учените смятали, че астероид е ударил земята и е направи това образувание с диаметър от 48 километра. Днес се счита, че това е просто дело на симетрична ерозия, въпреки че кръглата форма не е обяснена.

Памучният замък/ Памуккале, Турция. От 17 извора с гореща вода се излива вода с температура между 95-212 градуса с висока концентрация на калциев бикарбонат. Водата изтича от скалите, охлажда се и се превръща в тераси от калциеви образувания. Заради калция терасите са станали бели като памук, а с времето големината им се увеличава.

Петнистото езеро в Канада. В това езеро има висока концентрация на различни минерали. То съдържа някои от най-високите нива в света на магнезиев сулфат, калций и натриеви сулфати. То съдържа високи нива от осем други минерали, както и малки количества сребро и титаний. През лятото част от водата се изпарява и на повърхността остават само минералите в различните им цветове. Над водата остава предимно магнезиев сулфат, който кристализира през лятото.

Рейстрак Плая в Калифорния, САЩ. Това е нещо, което дори НАСА не може да обясни. Дължината на белега от скалите в калта е дълга два километра в пресъхналото езеро.

Каменната гора в Китай. Високите скали изглеждат като издигнати от земята и приличат на дървета, които създават илюзията за гора.

Калните вулкани в Азербайджан. В бившата съветска република има между 350 и 800 такива вулкана.