Декоративно зеле

13
Добави коментар
maritime
maritime

Родът Брасика (Brassica)обединява около 100 вида едногодишни, двугодишни, по-рядко многогодишни растения, които се срещат в районите с умерен климат в Европа, Африка и Азия.

Родина на диворастящото зеле е Гърция, където още през 4 век преди новата ера са били известни две форми – с гладки и къдрави листа. За това, колко високо са ценили древни-гърци това растение, говори преданието, което приписва зелето неземен произход.

С голяма популярност дивото зеле се е ползвало и при: древните римляни. Като приписва на растението всевъзможни лечебни свойства, благодарение на които то почти години е гонело всевъзможни болести. Там са били известни шест форми листно зеле. През XIII век във Франция е имало само два вида листно зеле – сиво и бяло къдраво, а през XVI век се появява и червеното къдраво, за което дълго време не се говори. От листното зеле са се образували различни форми с нарязани и къдрави листа. Къдраво листните типове са се формирали в централните и северните части на Западна Европа, където са отглеждани големи количества от културата за хранителни и декоративни цели. Като декоративни растения са разпространени в Япония, Северна Америка и Русия.

 

В декоративното цветарство обаче се използва само един а, и ред негови декоративни форми и сортове – декоративно зеле (В. oleracea L. var. acephala). Родина на културата са атлантическите крайбрежия на Западна Европа. Тя е двугодишно тревисто растение до 60 см височина с голи, зелени, сиво-зелени и тъмновиолетови листа.

Срещат се и форми с хибриден произход с розетка на листата, украсени в розово, пурпурно или бяло, при това по стъблата са зелени, нарязани и гофрирани по края.

Днес разнообразието на декоративно зеле е голямо, но са отделени пет основни сорт типа: мозъковидно, розетъчно, игловидно, кочанно, полукочанно. Те се различават по формата на растенията(колоновидна, кръгла, уплътнена); височината (от 30 до 150 см и повече); окраската на листата (зелена, жълта, бяла, розова, червена и виолетова); формата на листната розетка. Листата могат да бъдат кръгли, плоски, къдрави, лировидно перести, рядко нарязани, с различна степен на гофрираност.