Рони О’Съливан

0
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Биография и кариера:

Роналд „Рони“ О’Съливан е роден на 5 декември 1975 г. в Уордзли, Англия. Рони О’Съливан е смятан за безспорно най-талантливия играч, хващал някога щека в ръката си. Неговото влияние в снукъра може да бъде определено като това, което Айртон Сена има във Формула 1, Ерик Кантона – в английския футбол и Майкъл Джордан – в баскетбола.

Рони О’Съливан не е номер 1 в историята на джентълменския спорт по отношение на брой спечелени титли (било то световни или общо ранкинг титли), но със сигурност е най-обичаният и най-енигматичният.

Брилянтен с щеката и с двете ръце, налудничаво бърз, пределно харизматичен и тотално изцеден от снукъра, Рони О’Съливан просто не може да бъде победен, когато е в подходящата форма и правилната нагласа.

Днес Рони изглежда като типичен трагичен образ на лудия гений, който има своите необясними изблици. Най-голямата травма в живота си той получава, когато е едва на 17 години – баща му е пратен в затвора от 1992 до 2010 г. година за убийство с нож в нощен бар.

Първи стъпки в снукъра

Рони О’Съливан е изключително надарен около масата още от съвсем ранна възраст. Едва 10-годишен той реализира първия си сенчъри брейк (117 точки), на 12 години печели първия си турнир със смесено участие на аматьори и професионалисти, а на 15 заковава първия си максимален брейк от 147 точки.

Той печели първите си 38 мача като професионалист, като това е рекорд, който не е подобрен и до днес. На голямата сцена се появява през сезон 1992/93, като дебютира в „Крусибъл“ едва на 17 години и 134 дни – третият най-млад в историята участник.

След това той вече привлича погледите на всички, интересуващи се от снукър, защото става най-младият носител на трофей от ранкинг турнир, и то какъв – Шампионата на Обединеното кралство през 93-та. На финала побеждава хегемона през 90-те Стивън Хендри.

Ракетата

По време на турнир в Блекпул през сезон 92/93 Рони печели един от мачовете си за едва 43 минути! Това е подобрение на рекорда, принадлежащ дотогава на Тони Драго. Конферансието на турнира – известният журналист Алън Хюс – спонтанно го нарича Ракетата след тази забележителна победа. Прякорът му не само остава и до днес, но е дори по-известен от пълното му име – Роналд.

Арогантност и харизма

На Световното първенство през 1996 г. Рони О’Съливан става жертва на официално оплакване от страна на съперника му Ален Робидо (Канада) за липса на уважение. Причината е, че Рони изпълнява удар с лявата ръка – нещо, което днес е повече от нормално, но тогава се случва за първи път.

Преди самия мач с Робидо О’Съливан заявява, че е по-добър с лявата ръка, отколкото канадецът е с дясната. Рони доказва правотата си по време на дисциплинарното изслушване, като печели 3 фрейма срещу Рекс Уилямс (бивш финалист в „Крусибъл“), играейки единствено с лявата си ръка. Така става ясно, че той в действителност може да я използва ефективно, а не го прави, за да дразни противниците си.

Рекордът

През 1997 г. поставя най-забележителния си рекорд – в 1-ия кръг на Световното първенство срещу Мик Прайс реализира максимален брейк за хипнотизиращите 5:20 минути – средно по едва 8.8 секунди на удар.

Тъмната страна

Още на следващата година обаче Рони показва и тъмната си страна. Той побеждава с 9:3 Кен Дохърти на финала на Ирландския Мастърс, но е принуден да сдаде титлата, защото не успява да премине допинг-теста след края на срещата – в тялото му са намерени следи от употреба на марихуана.

Пътят към славата

През 2001-ва година Рони О’Съливан покорява „Крусибъл“ за първи път след 18:14 във финала срещу Джон Хигинс. В началото на сезон 2002/2003 той вече е номер 1 в световната ранглиста. През 2004-та с помощта и съветите на 6-кратния световен шампион Рей Реърдън Ракетата печели втората си световна титла, като на полуфинала е постигнал най-изразителната победа в историята – 17:4 не над кого да е, а над Хендри.

Първи изблик на отчаяние

През 2005 г. Рони губи на четвъртфинала на Световното първенство от Питър Ебдън, който прави обрат от 2:8 до 13:11, благодарение на прагматичен, пресметлив и дори бавен снукър. Ракетата е толкова потресен от поведението на съперника си около масата, че го обвинява в умишлено бавене на ударите и след това заплашва да се откаже от снукъра.

Криза

„Не бях щастлив, не играех добре. Трябваше да напусна, да отида да пийна нещо, за да бъда отново щастлив“, обяснява Рони О’Съливан. Причината за обяснението му е повече от странна – на четвъртфинала на Шампионата на Обединеното кралство през 2006 г. той губи с 1:4 от Стивън Хендри и решава, че това му стига. Играе се до 8 спечелени партии, но Рони стиска ръката на невярващия Хендри и се предава, напускайки залата.

Когато се връща месец по-късно за Мастърс-а, половината фенове го освиркват. Той обаче не само печели титлата (10:3 срещу Динг Жунуи), но и демонстрира човечност, като пробва да успокои ридаещия китайски младок след края на мача.

Преди това през 2005-та се случва „инцидентът с кърпата“ в мач срещу Марк Кинг от Световното – винаги, когато Рони е на стола си, си слага върху главата кърпа в изблик на отчаяние.

3-ата и 4-ата световна титла

През 2008-ма и 2012-та година Рони О’Съливан печели финалите в „Крусибъл“ срещу Алистър Картър, като през 2012-та Ракетата вече е разпространил плана си да се откаже от снукъра.

Сравненията с 4-кратния световен шампион Джон Хигинс, Стивън Хендри и Стив Дейвис му идват в повече, защото постоянно е поставян в положение, в което едва ли не трябва да печели, тъй като е най-талантливият. Когато Рони печели 4-ата си титла и се изравнява най-накрая с Хигинс, той казва: „Вече не трябва да доказвам нищо на никого.“

Отпускът

Верен на твърдението си, Рони О’Съливан си взима отпуск от снукъра и преди Световното първенство през 2013-та година е изиграл само един мач от професионален турнир – от сериите РТС във Великобритания, който губи с 3:4 от Сам Беърд.

Завръщането му постоянно се отлага, а той по никакъв начин не индикира, че гори от ентусиазъм отново да играе снукър. Когато приема да защити световната си титла през 2013-та, заявява, че го прави заради парите и че снукърът не му е липсвал.

Забележителният му поход къ 5-та титла като че ли го прави по-малко щастлив, отколкото при четвъртата. Въпреки това той разкрива, че ще играе снукър и през следващия сезон, макар в може би по-малки турнири (като РТС сериите).

О’Съливан спечели 25-ата си ранкинг титла в кариерата си с триумфа в „Крусибъл“, с което се изравни на трета позиция във вечната ранглиста по този показател – точно толкова трофеи има и Джон Хигинс.

Втори в тази таблица е Стив Дейвис с 28 отличия, а убедителен лидер е Стивън Хендри с 36 на сметката си.

Енигмата

Дали някога ще видим отново в „Крусибъл“ 5-кратния световен шампион Рони О’Съливан? Ще успее ли най-възрастният световен шампион от 1978 г. насам да изравни знаменития брой титли на Стив Дейвис? Колко често ще играе Рони през новата кампания? Пука ли му за снукъра все още? Вероятно дори самият О’Съливан не знае отговора на тези въпроси.

Още за снукъра и друга спортна информация можете да намерите в Sporta.bg.