Истината за очарователните и желани Коледни картички

7
Добави коментар
si111
si111

Толкова сме свикнали с размяната на Коледни картички, че едва ли някой се замисля, как се е зародила тази традиция.

Историята разказва, че преди около 170 години, поздравления в писмен вид, си разменяли само богатите хора. Те си честители Коледа, с красиво изписани и украсени за случая литографии. За първи път богатия английски бизнесмен и изобретател Хенри Коул, дръзнал да наруши стереотипа и да посегне на британските традиции. Той поръчал 40 еднакви литографии, които да разпрати на приятелите и роднините си. Приятелят му, художникът Джон Хорсли изрисувал на тях него и семейството му на фона на библейски сцени, с коледна украса. През 1843 за първи път в света, той представя серийно производство на коледни картички. Хиляди копия на тези първи коледни картички, са отпечатани и продадени за по 1 шилинг.

До наши дни са достигнали 15 от 40-те литографии на художника Хенри Коул, като 3 от тях са черно-бели. Едната от тях е продадена на търг за 22 хиляди лири и е най-скъпо продадената картичка в света.

Сами се досещате, че брилянтната идея скоро се разпространила в целия сват, като непрекъснато се усъвършенствала.

Смята се, че в България първата коледна картичка, била притежание на цар Фердинант. Фамилията Сакскобурготски и до ден днешен, събира уникални по рода си поздравителни картички, като притежава, една от най-богатите колеции в света.

В днешно време електронните картички, като че напълно изместиха, хартиения носител. Но помислете, дали няма да трогнете нечие сърце за празника, с ръчно изписана и старомодно изпратена по пощата Коледна картичка!

Истината за очарователните и желани Коледни картички 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Like this:

Like Зареждане…

Коментирай

Коментари