За химията на Коледа

1
Добави коментар
Boshnakova
Boshnakova

Божидар Стефанов  е химик, един от най-популярните млади презентатори на наука в България и финалист на “Лаборатория за слава FameLab 2009“, сред звездите на Софийския фестивал на науката.

Попитахме го: Какво не знаем за химията на Коледа?

Божидар Стефанов: Малко хора свързват думата “химия” с нещо добро. “Това е химия” – освен, ако не говорим за любов обикновено този израз значи нещо изкуствено, вредно и страшно. Така че е иронично, че далеч по приятният израз, че “можеш да усетиш Коледа във въздуха” всъщност е препратка към куп химични съединения, които се носят из домовете ни по празниците. Защото усещането за аромат е нещо, което носът ни създава. Точно, както дъгата всъщност не съществува, а я създават очите ни, така и коледните аромати не са нищо повече от една химическа илюзия, която създават носовете ни. Те не са нищо повече от едни доста добри химически анализатори, които различават различни молекулите. Явно наистина красотата е не само в очите на гледащия, но и в носа на миришещия. А главните заподозряни за създаването на коледна атмосфера могат да се открият във всяка рецепта за коледни сладки. Карамфил, джинджифил, канела, индийско орехче – ще ги откриете по етикетите в шкафа на баба. Обаче колко се замислят, че с тях баба всъщност добавя евгенол, цингерон, канелена киселина, миристицин, които ще откриете в каталозите на органичните химици.

 

 

В книгата “Автобиографията на Дядо Коледа” се разказва за експертния екип, който седи зад нечувания успех на Дядо Коледа. Решихме да попитаме някои от най-страхотните имена в различни области в България, за да може Дядо Коледа още по-успешно да върши своята работа, а ние да се радваме на истинска Коледа – изпълнена с доброта и уют, и да му помагаме през цялата година.