Дишането може да спре при ларингоспазъм

12
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Моля вашите специалисти да отговорят какво значи ларингоспазъм? Как се проявява той при децата и как при възрастните? Как да се справим с това състояние?
Възникването на пристъпообразен конвулсивен спазъм на мускулатурата на гърлото, който стеснява или изцяло запушва гласовата пролука, се нарича ларингоспазъм. Възниква поради увеличена възбудимост на нервно-мускулния апарат на гърлото. Наблюдава се в най-голяма степен при:

– бебета на изкуствено хранене; 
– при промяна реактивността на организма; 
– нарушение в обмяната на веществата; 
– недостиг в организма на калциеви соли и витамин D.

Проблемът може да възникне и при хората, които страдат от бронхопневмония, рахит, хореи, спазмофилии, хидроцефалии, психологическа травма, следродова травма и др.

Към ларингоспазъм може да доведе вдишването на въздух, съдържащ дразнещи вещества, като прах, намазване на лигавицата с някакви фармацевтични продукти, дразнене на блуждаещия или т. нар. възвръщащ гръклянен нерв – гуша, тумор, аневризма. И не на последно място спазъмът може да се появи при притеснение. Такова състояние може да възникне също и при хистерия, еклампсия или тетанус. Може да се появи при детето по време на плач, при закашляне, при уплаха или при гъделичкане.

При малките деца ларингоспазъмът се проявява с неочаквано звънтящо свистене и затруднено вдишване, лицето става бледо или посинява, усеща се напрежение в шийните мускули. По време на такъв пристъп главата на бебето е отметната назад, устата е широко отворена, понякога пациентът се облива със студена пот, възможно е да се стигне до временно спиране на дишането.

После, вследствие на струпаните в организма въглени киселини и дразнене на дихателния център, дишането се възстановява.
В леките случаи пристъпът продължава няколко секунди, приключва с продължително вдишване, след което детето започва да диша дълбоко и ритмично, като от време на време заспива за кратко. Такива пристъпи могат да се повтарят по 2-3 пъти на ден, обикновено през деня. Когато пристъпът е по-продължителен, не е изключено детето да получи гърч, пяна от устата, да изгуби съзнание и неволно да се напишка.

Още при първите симптоми се вика лекар

При начален пристъп може да се помогне на човека. Следва да го успокоите, да му осигурите приток на свеж въздух, да му дадете вода, да му напръскате лицето с хладка вода. След това щипнете го, потупайте по гърба и му издърпайте езика.

Ларингоспазъмът може да се прекъсне и премахне, ако убедите пострадалия да задържи по-продължително дишането си – това ще помогне да започне да вдишва нормално. Ако докосне корена на езика си с лъжичка, ще предизвика рефлекс за повръщане, което също ще помогне. Понякога съветват пострадалият да вдиша амонячни пари. В тежките случаи се препоръчват топли бани. И не на последно място можете да опитате 5-процентен разтвор от калиев бромид по една чаена лъжичка 2 пъти на ден – това е подходящо само за възрастни.

Но във всички случаи на цикличен ларингоспазъм е нужна консултация с лекар, който предписва терапия. Назначават се препарати със съдържание на калций, витамин D, а също ултравиолетово облъчване, по-продължително време на чист въздух. А относно храната – наблягайте на млечно-растително меню.

Яна БОЯДЖИЕВА