Как да определим размера на пердето – Съвети за пердетата и интериора – Магазин Пердета БГ

7
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Как да вземем правилно рaзмер за пердеСъвети за размера на пердето
Как да вземем правилно рaзмер за перде – Съвети за размера на пердето

Пердетата са визуална преграда между помещението и външния свят, независимо дали е в дома, офиса, хотела … Те контролират интензитета на светлината в помещението, премахват нежелания околен пейзаж, създават уют и интимност и още много.

Изборът на пердета e неограничен, но условно ще го разделим на – тънки и полупрозрачни пердета, плътни пердета, перде тип „Римски щори“ и тип „Японска стена“. Материите могат да бъдат основно – органза, сатен, шенил, газ, мрежа, воал, тафта, както и комбинации от тях.

При окачването също има много богат избор и затова преди да се уточни дължината на пердето е нужно да бъде монтиран корниза. Това е особено важно, когато пердето трябва да стига до земята без да се влачи. Дължината на пердето в готов вид се мери от кукичката, при мястото на окачване на перделъка, до мястото, където искате да стига долния му край. Важно е дали пердето ще има рюш и колко сантиметра ще е той. Това е най-общо казано горния край на пердето, който покрива корниза, измерва се от мястото на окачване на перделъка до горния ръб на пердето.

Още на един въпрос ще трябва да си отговорите преди да изберете плата и той е свързан с предназначението на помещението, за което ще търсите пердето – колко светлина искате да пропуска то. Платът за пердетата се купува два-три пъти дължината на корниза, в зависимост от това колко богат искате да е набора. Ако по ширина пердето се разделя на части (от врати или отварящи се прозорци), то отделните части се мерят също по корниза.

Следващия избор е на перделък – силиконов или плътен, важно е също и какъв набор прави той на плата и затова е нужно да го видите набран, когато правите този избор. Перделъка се купува толкова метри, колкото е плата плюс 10-15 см. Ако искате декоративни гайки за окачването на пердето Ви е важно какъв е корниза, за да се уточни те отваряеми ли ще са или неподвижни. “Римските щори“ се монтират с механизъм и на пазара има различни такива като няма ограничение за ширината на щората, но при“японската стена“ ширината на едно платно е 60 см. Ако се спрете на „Японска стена“ имайте предвид, че корниза трябва да има толкова „релси“, колкото платна ще има Вашата стена.

Тъмните и плътни материи пропускат по-малко светлина, но ако искате по-леко перде и в същото време искате да имате възможност да затъмните съвсем помещението, то на Вас ще Ви е нужен и блекаут като те също биват различни по цвят и вид . Има материи за завеси, които са с „вграден“ блекаут и тогава не е нужно пердето да бъде подплатявано с такъв. Имайте в предвид че блекаута освен, че ограничава навлизането на светлина в помещението, то ограничава и топлината.

И накрая, но не по важност, да обърна внимание, че тежките пердета изискват и по-сериозно окачване! Вподобна ситуация един пласмасов корниз, монтиран с винтове на големи разстояния, би провиснал грозно. Не го допускайте. Надяваме се, че сме Ви полезни с тези съвети за избор на перде, корниз и други за интериора в дома и хотела.