Детокс и отслабване след празниците

3
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Сармички, меса, туршии, питки, баници, сладкиши… До вчера всичко това (а и не само) бе част от голямото празнично меню, пируващо на трапезите ни от Коледа насам. До вчера, защото Новата година настъпи, а с нея идва и време за ново начало. А какво по-добро начало от пречистване на организма от натрупаните токсини, а защо не и 2-3 килца надолу.

Спазвайте нашите съвети за следпразнично отслабване и детокс и само след седмица ще забележите видими резултати върху фигурата си, а и върху здравословното си състояние. Защото включените витамини и антиоксиданти ще помогнат на организма ви да бъде по-устойчив на дебнещите вируси.

Сутрин Започнете деня с прием на възможно най-много течности. Топла вода с лимон и мед, чай, плодово-зеленчукови сокове. Тялото се „чисти” най-ефективно именно до 12 часа, затова не го натоварвайте с тежки храни. Вместо това заложете на фреш от цвекло, морков и ябълка, задължително прясно изцеден, за да извлечете максимална полза от скритите в него витамини и антиоксиданти. Опитайте и да замените кафето с чай, например черен, зелен или бял. Това е и моментът да пиете възможно най-много вода, без разбира се да се наливате насила.

Обяд За обедно хапване заложете на зеленчукова бистра или крем супа, най-добре домашно приготвена, за да избегнете нежелани съставки като сметана, брашно или мазнина, които често биват добавяни в големи количества в заведенията. Използвайте зеленчуци като спанак, лапад, коприва, зеле, броколи, карфиол, тиквички. След това, ако все още сте гладни, преминете към салата, най-добре от зеле, моркови или пък цвекло. Избягвайте хляба и тестените му събратя, както и всичко бяло – ориз, паста, фиде, захар. Не прекалявайте и със солта.

Следобед Ако изпитате глад „по никое време” не го потискайте, а го задоволете с шепа сурови ядки, например орехи или бадеми. Добър вариант е и да заложите на плод по избор, най-добре ябълка, която е богата на пектин, който от своя страна играе важна роля за „улавянето” и изчистването на токсините. Ако пък ви се прияде нещо сладко, опитайте сушени фурми или кайсии.

Thinkstock/Guliver Вечер Предвид динамичния начин на живот и дългия работен ден, няма да ви поставяме почти неизпълнимата задача да вечеряте най-късно в 18 часа. Все пак се постарайте да хапнете възможно най-рано, а не непосредствено преди лягане. Колкото до менюто, заложете на салата с разнообразни зеленчуци, а защо не и риба (но в никакъв случай не пържена). Ако не можете без месо, то хапнете пилешка или пуешка пържола от гърди. Не пренебрегвайте и ястията, приготвени от елда, киноа, кус-кус, нахут, грах и леща – изключително ценни източници на белтъчини.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!