Доц. Антони Георгиев: В „Софиямед“ работим по най-модерните методи 10850

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Доц. д-р АНТОНИ ГЕОРГИЕВ, завеждащ Клиниката по артроскопска травматология в столичната болница “Софиямед”.

Доц. д-р АНТОНИ ГЕОРГИЕВ,завеждащ Клиниката по артроскопскатравматология в столичнатаболница „Софиямед“:

– Какви пациенти пристигат при вас в последните дни, доц. Георгиев? Кои травми зачестяват?- При травмите и заболяванията на пациентите, които лекуваме, определено има сезонност. През този период на годината оплакванията са свързани с ниските температури, променливото и влажно време и това, което все още ни липсва в изобилие – снегът. А спортните травми, разбира се, най-често са резултат от практикуването на зимните спортове ски и сноуборд.

– Наблюдават ли се нови тенденции сред пациентите ви тази зима?- Новите тенденции са свързани с това, че снегът в планините е недостатъчен и в зимните курорти пистите се покриват с изкуствен сняг, който е по-твърд и под повърхностния му тънък слой има лед. Да, това е по-добре от нищо, защото никой не иска да пропадне планираната му ски ваканция, но впечатлението ми е, че травмите са по-сериозни именно по тази причина. Препоръката ми към скиорите е да отделят време за т.нар. обща физическа подготовка, която да включва упражнения за мускулна сила и еластичност и по-добра подвижност на ставите, за да са подготвени за по-тежките натоварвания.

– А започнаха ли да пристигат пострадали от зимни спортове?- Да. Безснежието влияе на броя им, но наблюденията ни са, че пиковите месеци са февруари и март. Може би защото се получава известно акумулиране на случаите. Клиниката, която ръководя в болница „Софиямед“, се занимава предимно със ставна хирургия, а при ставните увреждания оперативното лечение не е спешно и доста често за поставянето на точната диагноза са необходими допълнителни прегледи и образни изследвания.

– Кои са най-честите травми и кои имат най-продължително лечение?- При скиорите най-чести са травмите на колянната става, следвани от счупванията на долни и горни крайници, докато при сноубордистите травмите на коляното са по-малко за сметка на счупванията на крайниците и травмите на таза. И при двата вида спорт изключително опасни са черепно-мозъчните травми, каквато получи наскоро по време на ски спускане големият автомобилен състезател Михаел Шумахер. Не мога да кажа кои травми имат най-продължително лечение, защото всичко е много индивидуално. Но обикновено по-дълго е лечението при тежките ставни, връзкови увреждания, счупванията на големите кости на крайниците, черепно-мозъчните и съчетаните травми.

– Кое е модерното хирургично лечение?- Съвременното хирургично лечение се усъвършенства с темповете на развитие на новите технологии. Все по-голяма част от оперативните интервенции се извършват миниинвазивно. Това означава, че ние правим операцията, стараейки се максимално да запазим целостта на тъканите и органите на пациента. Революция в тази насока направи ендоскопската техника, при която в определена част на тялото се прониква с оптическа система през няколкомилиметров достъп и операцията се извършва като екипът я следи на видеомонитор. В ортопедията и травматологията на тези принципи се базира артроскопската хирургия, която е основен оперативен метод в Клиниката по артроскопска травматология в болница „Софиямед“.

– Ако ставно травматично увреждане преди се е овладявало за 1 година, с артроскопската хирургия и възстановяването след това на колко се е скъсил този период?- Увреждането на кръстна връзка на колянната става, лекувана оперативно по конвенционална техника с разрез, изискваше около година за пълно възстановяване. Ако пациентът се оперира артроскопски, в повечето случаи се разрешава още от първите дни да ходи и натоварва оперираният крайник, а след шестия месец може да практикува всякакви видове натоварвания, включително и професионален спорт. Много съкратени са и сроковете за възстановяване например след артроскопска операция на увреден менискус. Ние имаме пациенти – професионални футболисти, които се възстановиха за тренировки и мачове за по-малко от две седмици след такива операции.

– Като хирургично изпълнение кои операции са най-трудни за вас?- Няма лесни и трудни операции. Когато извършва една операция, хирургът трябва да я прави винаги максимално добре, защото за него тя може да е рутинна процедура, но за пациента това може да е единствената операция, правена през живота му, и той очаква да няма друга. Така че ние трябва да пристъпваме към всяка интервенция с професионализма и респекта, че това е най-трудната ни операция, тогава със сигурност ще я направим възможно най-добре.

– Какво ще посъветвате хората, за да не стигат до вас?- Голяма част от нашите пациенти се занимават със спорт професионално или аматьорски. Нека те поддържат необходимото добро състояние на мускулатурата на тялото, защото тя освен че осигурява движението му, протектира ставите и костите от травматични увреждания. Специално аматьорите и най-вече „неделните“ спортисти предупреждавам, че хрущялът на ставите не може да се тренира и да се възстановява, той само се износва, затова да дозират спорта и натоварванията си, защото те не винаги са здраве.

– Скоро ще падне и сняг, какво ще кажете на хората?- Аналазирайки случаите от тази и предходните години, бих искал да дам следните съвети на скиорите и сноубордистите: – да бъдат добре оборудвани с изправни ски автомати и наточени кантове и да карат с предпазни каски; – да бъдат концентрирани от първото до последното спускане и като усетят умора да почиват или спират. Най-много травми стават в началото на карането и при последното „айде още едно“ спускане; – в случай на инцидент на пистата, да изчакат спасителните екипи и да не се опитват да продължат карането, което може да усложни травмата; – впоследствие задължително трябва да се консултират с лекар – специалист. По негова преценка за уточняването на диагнозата при счупванията е достатъчно да се направи обикновено рентгеново изследване. Докато при ставните увреждания изследването, което дава най-много информация, е, ядрено-магнитният резонанс. Що се касае до битовия травматизъм, общоизвестно е, че снегът и поледицата увеличават в пъти травмите, особено счупванията и то при по-възрастните хора. Рисковите, ненужни излизания навън в такива условия трябва да се ограничават.

– Много ли са пациентите ви, които са дошли за подмяна на стави? – Разбира се, ние правим такива операции, но ендопротезирането не е единственият приоритет в работата ни. Аз съм привърженик на т. нар. биологичен подход при лечението на ставните увреждания. Неговата същност е в това да се направи оперативно всичко възможно, за да се съхрани оригиналът, а при ставата това означава да се запази нейният хрущял. При колянната става ние постигаме това, като възстановяваме увредените ставни връзки, зашиваме разкъсаните менискуси, възстановяваме травматичните хрущялни увреждания, извършваме оперативни корекции на биомеханиката на ставата. Разбира се всички тези операции имат своите показания и противопоказания, които стриктно спазваме, защото смятам, че е изключително некоректно да даваш на пациента, дошъл с оплакванията и проблема си, неизпълними обещания и необосновани надежди.

– Какви новости в лечението прилагате отскоро във вашата клиника?- През последните години темповете на нарастване на човешкото познание се увеличиха главоломно. Това касае и медицината и в частност и моята специалност – ортопедията и травматологията. На базата на тези нови познания се разработват и нови оперативни методи и импланти. Мога да твърдя, че ние, в болница „Софиямед“, работим по най-модерните методи и използваме най-новите импланти за лечение на травмите и заболяванията на колянната, раменната глезенната и други стави. В клиниката правим над 400 сложни връзкови операции на колянната става на година, като по този показател спокойно може да се сравняваме с водещите клиники от Европа и света. Говоря не само за бройка, а и за иновативни оперативни техники и импланти. Това, което планираме да развием, е артроскопската хирургия на тазобедрената става, тъй като и там може да се направи нещо, преди да се стигне до изкуствената става. За целта двама от моите колеги от Клиниката бяха на специален квалификационен курс в Мадрид, а следващата стъпка в развитието ни ще бъде оборудването с необходимата апаратура и инструментариум.

Визитка на доц. Антони Георгиев:

Доц. д-р Антони Георгиев е водещ специалист в страната в областта на колянната хирургия (увреждания на менискусите, коленните връзки, ставния хрущял и др.) и спортната травматология, като въвежда в България оперативната артроскопия на колянната става през 1987 г.Завършва медицина в София през 1982 г. Има натрупан богат опит от работата си в клиника по спортна травматология и „Пирогов“.От 2006 г. е началник на Клиниката по артроскопска травматология на ВМА.От 2012 г. е началник на Клиниката по артроскопска травматология в МБАЛ „Софиямед“. Има специалности в областта на ортопедията и травматологията, специализира и артроскопска хирургия в Германия. Специализирал е също в Холандия, Австрия и др. Годишно доц. Георгиев и екипът му извършват повече от 1000 операции при травматични и болестни увреждания на колянната, раменната, глезенната и др. стави. Негови пациенти са редица елитни спортисти, сред тях олимпийски, световни и европейски шампиони.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти