Д-р Петко Маринов: Хора пият дървесен спирт и умират часове след това!

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Наскоро се появи новината за починал 54-годишен мъж след препиване с метилов алкохол. Пострадалият бил приет в токсикологичната клиника на Военноморската болница във Варна в безсъзнание, но лекарите не успели да го спасят. Това ни даде повод да потърсим отговор на повече въпроси относно метаноловото отравяне.

По темата разговаряме с доц. д-р Петко Маринов, д.м., от Клиниката по токсикология във ВМБ – Варна, където той работи от края на 1990 г. Доц. Маринов има защитена специалност по клинична токсикология, а по-късно му е присъдена образователна и научна степен доктор по научна специалност Токсикология въз основа на защитена дисертация.

– Доц. Маринов, какво трябва да знаят хората за отравянето с метилов алкохол? Разкажете повече за тази токсикация.
– Това е едно от най-тежките отравяния. Една малка част от тях са опит за самоубийство, в по-голямата си част тези отравяния настъпват под формата на нещастен инцидент. Т.е. пострадалите пият метилов алкохол, без да знаят, че това може да ги убие.

– Искате да кажете, че става дума за консумиране “по погрешка”, а не за злоупотреба с алкохол, така ли?
– Не, не става дума за злоупотреба, а по-скоро за консумация по незнание – тези хора си мислят, че пият нормален етилов алкохол, а всъщност по една или друга причина той се оказва метилов, т.е. метанол.

Става дума за хора, които пият спирт за горене, наречен още дървесен спирт. Същият този дървесен спирт би трябвало да се приготвя с етилов алкохол, освен това го оцветяват с цел предупреждение, че не става за консумация. Но, пак повтарям, дървесният спирт трябва да се приготвя с етилов алкохол. Много от фирмите производители обаче вместо с етилов алкохол го произвеждат с метилов алкохол, т.е. с метанол.

– Защо според вас?
– Вероятно защото метиловият алкохол не е акцизна стока и им излиза по-евтино.

– Разбирам, но що за хора са тези, които, вместо да си купят водка или ракия, предпочитат спирт за горене?
– Дървесен спирт може да се купи от всеки хранителен магазин. Пак ще повторя – той обикновено е оцветен в синьо-виолетово и струва не повече от лев-два. Докато една бутилка ракия или водка вече е 10 лв. Оттук следва отговорът на въпроса ви какви хора го предпочитат.

Едната застрашена група са скитниците

и бездомниците, т.е. много бедни хора. Другата застрашена група са тези, които по принцип злоупотребяват с алкохола.

– Какво ги кара да търсят дървесен спирт?
– Кара ги това, че в семейството започват да ги ограничават в пиенето, крият алкохола от тях или въобще не се купува и съхранява алкохол в дома им – за тяхно добро, разбира се. Мислят, че така ще ги предпазят. С една дума – на тези две групи хора им е по-лесно да намерят левче за дървесен спирт, отколкото 10 лв. за бутилка водка. И ще бъдат късметлии, ако този дървесен спирт съдържа етилов алкохол. Въпреки че не е годен за пиене, той не води до остри отравяния. И вероятно помежду си споделят, че няма нищо страшно да се снабдяват със спирт за горене. Те са го правили преди, не са пострадали…

– Но понякога, за съжаление, попадат на дървесен спирт със съдържание не на етилов, а на метилов алкохол?
– Точно така. И това е една от основните причини за отравяне. Другата основна причина за метанолово отравяне е да се открадне от лаборатория. Тук ще поясня, че в лабораториите използват чист метилов спирт, докато в медицината се използва чист етилов спирт – за дезинфекция основно. Да се върнем на лабораторния спирт – той е метилов в концентрация 75 до 95 градуса – предназначен пак за дезинфекция. На етикета обикновено пише, че е отровно вещество, и хората, които работят в лаборатории, знаят за какво става дума. Но когато някой непросветен види спирт и си отлее, за да си го вземе вкъщи, тогава става страшно. Той се прибира, разрежда го две към едно, защото е твърде концентриран този спирт, за да се пие директно. Така получава “напитка”, да речем около 40 градуса. И от нея си приготвят разни домашни питиета – вишновки, домашна водка, плодови питиета и прочее. Ето това е втората причина за тежките отравяния с метилов алкохол – тези непросветени хора си мислят, че “се снабдяват” с етилов спирт, а всъщност получават метилов…

– Какво се случва, след като човек приеме метилов алкохол в една или друга форма?
– За съжаление в много висок процент от случаите тези отравяния са фатални. Завършват със смърт на пациента. Защото пострадалите не могат да разберат, че приемат отровно вещество. Нито по време на пиенето, нито в първите часове след това. Метиловият спирт, т.е. метанолът, по нищо не се различава от етиловия – нито по цвят, нито по вкус, нито по мирис. И те няма как да усетят, че употребяват нещо друго.

– Бързо ли се развива токсикацията?
-Не веднага, не в момента. Самият метилов алкохол има наркотичен ефект. В смисъл на човека може да му се завие свят, както когато е приел по-голямо количество алкохол например – това е наркотичният ефект. Но не в това е проблемът. Човекът не обръща внимание на такова главозамайване, той го отдава на приетия алкохол. Освен това този наркотичен ефект не е толкова изразен, както е при етиловия алкохол. В случая е по-слаб и това още повече заблуждава и забавя пострадалия. Обикновено

признаците се появяват след 8-12 часа,

т.е. минава време. Ако човекът е пил вечерта, симптомите започват да се появяват чак на сутринта.

– Какви са симптомите?
– Те за съжаление пак не са специфични. Пострадалият изпитва главоболие, гади му се, повръща, но това не го кара да тръгне веднага да търси лекар. Той не подозира, че е отровен. И едва когато се появят зрителните нарушения, тогава се търси лекарска помощ…

Но вече са минали 10, понякога и 15 часа след консумацията. Вярно, че зависи от количеството, но нека хората знаят, че смъртоносната доза обикновено е малка – 50-100 мл. Общо взето, са достатъчни, за да предизвикат смърт на пациента. Знаем, че обикновено се пие повече. И много скоро, броени часове – 2-3 часа, а понякога и по-малко след настъпване на тези зрителни нарушения, пострадалият изпада в безсъзнание. И въпреки приложеното лечение много често в следващите дни развива т.нар. синдром на полиорганна недостатъчност, т.е. органите му отказват един след друг и пациентът умира въпреки реанимацията и усилията на лекарите.

– Т.е. почти е невъзможно да се овладее такова състояние. И все пак имате ли случаи на спасени пациенти?
– Има оцелели хора, но една част от тях ослепяват.

– Чести ли са тези смъртоносни отравяния?
– Не, за щастие не са много чести. Има години, когато регистрираме по няколко, дори десетки, има години, когато са по-малко. Различно е. Вие вече знаете за последния случай с 54-годишния мъж, който почина наскоро от отравяне с метилов алкохол. Той е от едно село, обичал да си пийва, често се навъртал около казана за варене на ракия. Между другото, преди месец или малко повече имаше още два подобни случая…

Яна БОЯДЖИЕВА