„Кауфланд“ и доставчици с общи правила за работа

0
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Председателят на съюза „Произведено в България“ Лукан Луканов (вляво) и управителят на „Кауфланд България“ Димитър Спасов се договориха за принципите в отношенията между двете страни.

© Красимир Юскеселиев

Години след като започна спор между големите търговски вериги и техните доставчици за разпределението на добавената стойност между тях, вече е направена и първата стъпка за сближаване на позициите. Вчера съюзът „Произведено в България“ и компанията „Кауфланд“ подписаха споразумение с „принципи на взаимоотношенията“ между двете страни. На този етап не се водят преговори с други търговци по документа, стана ясно по време на представянето. В съюза членуват браншови организации от хранително-вкусовата, текстилната, козметичната и други сектори на икономиката.

Етични принципи

В документа между сдружението и „Кауфланд“ са заложени принципи за етични отношения между двете страни. Сред тях например е записано, че общите условия в договорите между двете страни трябва да са публични и принципно еднакви за всички, включително и чуждестранните доставчици. Записано е още, че едностранна промяна в условията по договора не може да бъде извършвана, освен ако тя не бъде предварително договорена. Двете страни са се разбрали още всички такси, бонуси и отстъпки да бъдат обявени в договора и да са свързани с конкретна реална услуга, както и да не може търговският риск да се прехвърля на доставчика освен при дефекти в качеството или други взаимни договорки.

Председателят на управителния съвет на „Произведено в България“ Лукан Луканов обяви, че до подписване на споразумението се е стигнало след няколко месеца разговори, както и че то е предложено и на другите големи търговци, но към момента не се водят преговори с тях. Управителят на „Кауфланд“ Димитър Спасов обяви, че тези принципи официализират досегашните практики на компанията в работата й с български доставчици.

Дългогодишен спор

През последните няколко години доставчиците обвиняват търговските вериги за „оказване на натиск“, както и за третирането им по различен начин от чуждестранните доставчици. Вчера от „Кауфланд“ отново отрекоха да предлагат различни условия за продажба във веригата на българските и на чуждите производители и дистрибутори. Принципният спор стигна и до институциите, като от БСП обявиха, че ще работят по промени в Закона за защита на конкуренцията, които да регламентират злоупотребите със „значителна пазарна сила“. Вече има изготвен проект на закона, който обаче все още не е публикуван за обществено обсъждане.

По информация на „Капитал Daily“ в него е заложено всяка година Комисията за защита на конкуренцията да изготвя списък с дружества със „значителна пазарна сила“, към които ще бъдат въведени определени изисквания. Така например те трябва да предлагат еднакви условия на партньорите си, както и да не могат да отказват да предлагат продукт от дадена марка, ако имат същия под собствен бранд.

Веригите отрекоха „да изнасят милиарди левове“ зад границаСдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги в страната, определи като неверни и безпочвени изявленията на зам.-председателя на парламентарната комисия по икономическа политика Румен Гечев (БСП), че чуждите търговци на дребно обявяват фиктивни загуби в България и „изнасят милиарди левове“ печалби зад граница. От организацията твърдят, че подобни изявления по адрес на големи европейски компании влошават бизнес средата в момент, в който привличането на инвестиции е от ключово значение за икономиката, заетостта и фиска. Търговските вериги твърдят още, че заради благоприятния корпоративен данък в България, който е 10% и е по-нисък от държавите в Западна Европа, „няма икономически стимул печалбите да се изнасят“. Оттам припомнят също така, че в условията на криза и свито потребление трудно е всяка година да бъде реализирана печалба.