Заболяване – Студова алергия

13
Добави коментар
magi1995
magi1995

Студовата алергия е доста интересно и необичайно на пръв поглед заболяване, но никак не е забавно за хората, които са болни от това заболяване. Най-характерно за страдащите от студова алергия е, че в студено и влажно време по кожата им се появяват отоци и силно сърбящи обриви. В някои от случаите при консумация на студени напитки и храни и при дишане на много студен въздух отоци се появяват по устните, по езика, а също и по фаринкса и ларинкса. Това може да затрудни сериозно, както храненето, така и дишането. В по-тежките случаи на студова алергия след консумация на студени храни и напитки се появява диария, придружена от различни по сила болки в корема. В най-тежките случаи може да се стигне до шоково състояние, характеризиращо се с рязко спадане на кръвното налягане и с нарушаване на кръвообръщението. Особено тежки усложнения на алергичния шок са тези, които се развиват в мозъка или в белите дробове. Най-голяма опасност от алергичен шок, дължащ се на студова алергия крие плуването и къпането през лятото в студена вода ( в тези случаи е налице много голяма разлика в температурите на водата и на въздуха).

На какво се дължи студовата алергия? Тук все още има много неизяснени неща. Предполага се, че ниските температури активизират прoдукцията в човешкия организъм на веществата със силно алергизиращо действие и оттук се отключва алергична реакция. За щастие това става рядко и то предимно при хора, при които е налице наследствена обремененост, т. е. когато от студовата алергия боледуват майката, бащата, бабата, дядото и други роднини на болния.

Предразположени към студовата алергия са и хора с други алергични заболявания, със заболявания от автоимунен характер (колагенозии ), с огнищни инфекциозни огнища ( синузит или зъбен гранулом, например) и др. Окуражаващото в тези случаи е, че адекватното лечение на основното заболяване води до значително подобрение на здравословното състояние на хората със студова алергия.

Важно е да се запомни, че в случай с необяснимо зачервяване и оттичане на кожата и с поява на сърбящи обриви само по откритите части на тялото ( лице, шия, ръце ) и то само при излагане на студ винаги трябва да се мисли за студова алергия. В подобни случаи трябва да се направи консултация с алерголог.

От само себе си се налага изводът, че за да бъдат в добро здравословно състояние страдащите от студова алергия трябва по възможност да избягват излизането навън при наличие на много ниски температури, особено ако те са съпроводени от повишена влажност на въздуха. При нужда задължително трябва да се носят шапка, шал и ръкавици, тъй като те ще предпазят кожата от студовото въздействие. С профирактична цел е желателно да се избягва къпането със студена вода и по-хладка вода. Трябва да се избягва и плуването в недобре затоплени басейни и водоеми. И, разбира се, не бива да се консумират студени храни и напитки, тъй като това също може да доведе до отключване на алергична реакция.

Източник:

Оздравителен хомеопатичен център „ФИТОЛЕК“