Даваш трошка – получаваш кафеварка 7036

22
Добави коментар
gossipgirl
gossipgirl

Стотици разнебитени автомобили, които стоят с години по улиците на столицата, са се превърнали в кофи за боклук. В други собствениците държат на “склад” употребявани електроуреди. Някои са с регистрационни номера отпреди 30 години.Снимки Иван Донов

Кафеварка или миксер плюс сто – двеста лева на ръка. Това може да получи всеки собственик на стар автомобил, който се включи в кампанията на “Макметал холдинг” за изкупуване на излезли от употреба моторни превозни средства.

Акцията обхваща София, Стара Загора и Велико Търново и ще продължи до края на юли. Необходимо е само да се обадите в офиса на компанията. Служители на фирмата идват на посочения адрес и уреждат формалностите. Колата се транспортира за скрап, а на собственика се издава документ, който удостоверява предаването на автомобила в лицензиран пункт. Той трябва да се представи в 14-дневен срок в КАТ, за да бъде снето МПС-то от регистрация.

Собственикът получава веднага и парите за старото возило. Единственото, което трябва да представи, са талон на колата и лична карта.

Инициативата на “Макметал холдинг” е похвална, заяви вчера шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Общината също вече е готова да премине към принудително събиране на старите возила, които са стотици хиляди и задръстват улици и паркинги.

Според Веска Георгиева повечето комисии, които ще извършват поставянето на стикери на трошките, са вече съставени от районните кметове. Лошото е, че процедурата е изключително усложнена и ще отнеме над три месеца. Затова не може да има светкавични резултати, каза тя. Очаквало се новият парламент да извърши промени в Закона за движение по пътищата и Закона за управление на отпадъците, чрез които цялата процедура да приключва за 14 дни.

 

75 на сто са годни за рециклиране

Всяка година в европейските страни излизат от употреба между 8 и 9 млн. автомобила. И докато нашите гният по улиците, там извличат полезните компоненти и суровини. Данните показват, че около 75% от старото МПС се рециклират. Отделно автоморгите са източник на резервни части.

В пунктовете за вторични суровини автомобилът първо се разкомплектова. След това материалите преминават през механична и физична обработка, при която се разделят металните от неметалните отпадъци, черни от цветни метали и т. н. Така получените отпадъци се предават за рециклиране.

 

Кризата смъкна цената на старите автомобили

През м. г. цената на излезлите от употреба автомобили стигна 450 лв. Вероятно това стимулира много хора да предадат за скрап непотребните таратайки. Данните показват, че през 2008 г. рециклираните от “Екобулкар” моторни превозни средства са 6366. За сравнение през 2007 г. са били разкомплектовани само 992 спрени от движение коли.

Сега картината е по-различна. Заради спада в цените на металите фирмите плащат от 150 до 250 лв. за стара машина. В началото на годината цените бяха даже още по-ниски, затова и много хора предпочетоха да чакат по-добри времена.

Няма как да даваме повече, коментираха от “Екобулкар”. Цената се изчислява в зависимост от марката, годината на производство и състоянието на машината. При някои автомобили ламарината е по-дебела. В една лада например има много повече метал, отколкото в един “Форд Ескорт”. В по-новите модели се използват по-висококачествени стомани. Повече се плаща при наличие на алуминиеви джанти. Има значение също какъв е размерът на резервоара и доколко ръждата си е казала думата.

По принцип ценното в един автомобил за скрап са черните метали, които съставляват около 70% от теглото. Разбира се, съдържат се и други скъпи материали – мед, калай, алуминий, бронз, пластмаси, стъкла и др. Но те са в малки количества.

Не по-малко важно е обаче с какво са опасни трошките. Те съдържат спирачни течности, масла и други вредни компоненти, които могат да причинят сериозни замърсявания. Същевременно, ако бъде оползотворен, един автомобил спестява до 50% от енергията и суровините за новото производство.

 

До 500 лв. глоба за нарушителите

Излезлите от употреба моторни превозни средства са проблем не само за София. Те изяждат мястото за паркиране и в другите големи градове. Затова в Закона за управление на отпадъците са предвидени глоби за хората, които нехаят за собствеността си.

Санкциите са от 150 до 500 лв. за физическите лица и от 1500 до 5000 лв. за юридическите.

Има и ред за принудително изземване. В столицата той е регламентиран в наредбата за чистотата от 2009 г. Подобна наредба има в Стара Загора, а във Варна се подготвя. Според столичните разпоредби комисии, назначени от районните кметове, в чийто състав участват и представители на Столичен инспекторат и съответното РПУ на МВР, установяват изоставените коли. Върху тях се поставя констативен стикер – предписание, чрез който на собствениците се дава срок от 3 месеца да преместят машината върху частен имот. След изтичането на този срок общината го вдига и го кара на площадка за временно съхранение. Собственикът разполага с 14 дни да си върне колата. Той обаче трябва да заплати разходите и наложените глоби.

 

Как е в Европа

За да стимулират автоиндустрията, много държави от ЕС започнаха програми за покупка на нови автомобили. Срещу предаването за скрап на лек автомобил на над 10-годишна възраст във Великобритания собственикът му получава чек за 2000 лири стерлинги (около 2300 евро), който може да използва за покупката на нов автомобил.

В Германия отпускат по 2500 евро за издаването на над 9-годишен автомобил за старо желязо. Подобни програми вървят и във Франция и Италия.

Статистиката показва, че стимулите дават сериозен ръст на продажбите на нови коли. Във Великобритания над 10% от колите през юни са купени с правителствени чекове. Участниците в програмата обикновено купуват по-евтини коли като “Дачия” и “Хюндай”.

 

“Мицубиши” брои поне по 6000 лева

Схемата “старо за ново” се прилага и у нас. Можете да върнете вехтия си автомобил и да купите ново “Мицубиши”, като за трошката ще получите гарантирано минимум 6000 лева плюс допълнителна отстъпка.

Промоцията на вносителя – “Балкан Стар”, бе пусната на автоизложението през юни и важеше за всъдехода “Аутлендър”. Само в първата седмица от акцията са били сключени 25 сделки, съобщиха от фирмата. Сега схемата е актуална за новия “Лансър” във версиите седан, комби и спортната EVO при избор на кола с обем на двигателя 1,8 л нагоре, чиято цена е от 35 000 лева. Намалението не важи за базовия модел с цена 28 900 лв. Комисия оценява стойността на връщаната стара кола. Условието е тя да бъде в движение, с ляв волан и да има годишен технически преглед.

Най-новият предаден автомобил досега е “Нисан Примера” от 2005 г. А най-старият е “Москвич”, произведен през 1976 г. Според промоцията той е оценен минимум на 6000 лева. Излиза, че 30-годишният “московец” струва колкото 8-10-годишни опели и фордове в много добро състояние.

Условията на промоцията позволяват купувачът да върне и чужд автомобил, сключва се тристранно споразумение.

 

Говорителят на КАТ Красимир Костов: Подкрепяме всяка акция “Стари коли – за скрап“

За да намалеят трошките в София, от м. г. по предложение на КАТ в данъчните служби е въведена нова практика. Когато човек си върне номерата и колата му бъде заличена от компютрите, той носи бележката при бирниците, за да отпишат автомобила. До есента на 2008 г. от собственика на колата се е изисквала само декларация, че ще държи отписаната си кола в собствен имот и данъчните му задължения отпадали. Сега това не е достатъчно.

За да се спре плащането на данъка, собственикът трябва да даде и бележка от фирма, приела колата му за претопяване. В момента в страната работят две организации за третиране на отпадъците от МПС – “Екобулкар”, която има договор със Столичната община, и “Автоекобул”.

Подкрепяме всяка инициатива за събиране на старите коли. Аз лично – и като служител на КАТ, и като гражданин. Само пред нашия блок има 7 излезли от употреба автомобила, които заемат 7 от местата за паркиране. Да не говорим за стотиците “кокошарници”, оставени по улиците и тротоарите, между които се промъкват пешеходците и са в опасност, когато излязат на платното за движение”. Това каза вчера пред “Труд” говорителят на “Пътна полиция” главен инспектор Красимир Костов.

Според закона задължението на катаджиите не е да събират изоставените купчини ламарани пред жилищните блокове и по улиците, а да се намесят и спрат от движение всеки автомобил, излязъл на пътя в лошо техническо състояние, без валидна регистрация и създаващ опасност за другите участници в движението. Ченгетата поясниха, че най-големият проблем с изоставените коли е в София, тъй като градът е буквално задръстен с изгнилите ламарини.

През 2006 г., когато бяха сменени номерата на колите, близо 200 000 возила отпаднаха от регистъра на КАТ-София, а в страната – към 1,5 милиона. В същото време годишно само към 20 000 – 25 000 столичани отиват в пункта в кв. “Дървеница”, за да отпишат излезлите си от употреба автомобили.

В момента в София има регистрирани 740 000 превозни средства – леки коли, мотори, автобуси, камиони и ремаркета, сочат данните на КАТ.

За първите 6 месеца на т. г. увеличението е само с 22 000, докато за същия период на м. г. регистрираните возила са били 67 000. Тоест заради кризата спадът е три пъти. 6153-ма собственици на автомобили са поискали отписване от регистъра и са си върнали табелките от януари насам. За същия период на 2008 г. броят им е бил 7496.

Виж

Искаме казани за ракия

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти