Котешки грип

1
Добави коментар

Котешкият грип е известен още като инфекция на горните дихателни пътища. Той е котешкият еквивалент на нашата обикновена настинка и обхваща областта на гърлото, носа и очите. Основните и най-често срещани причинители са котешкият херпесвирус тип 1 (ринотрахеит) и калцивируса. 80% до 90% от случаите на котешки грип се дължат на тях. По-рядко срещани причинители са реовируса и бактериите Chlamydophila felis и Bordetella bronchiseptica.

Симптоми на котешкия грип

Симптомите включват:

Кихане, кашляне
Запушен нос и дишане с отворена уста
Прозрачен, воднист секрет или жълто-зелен, пихтиест секрет от носа и очите
Търкане на очите с лапа
Възможно е развитието на конюнктивит
Язви по устата и носа. Венците пък могат да развият гингивит
Летаргия
Намаляване на апетита и анорексия
Треска
Увеличени лимфни възли
Дехидратиране
Болки в ставите, причиняващи куцане
Задъхване и проблеми с дишането при най-тежките случаи

Как става заразяването с котешки грип?

Главните причинители на котешкия грип са силно заразни. Заболелите животни ще отделят вирусни и бактериални частици чрез слюнката си и секретите от носа и очите. Има 3 основни начина, по които нашите мяукащи любимци могат да прихванат котешки грип.

1.Чрез пряк контакт със заразено животно. Това е най-типичния начин за разпространение на инфекцията. Прехвърлянето на патогенните частици става чрез кихане, кашляне или ако двете писани се лижат една друга. Най-податливи са котки с по-слаба имунна система (например слаби и недохранени животни).

2.От околната среда, чрез контакт с предмети, по които има заразени секрети. Например, ако котките споделят едни и същи купички за храна и вода, чрез общи играчки, легълце, котешка тоалетна и др.

3.В редки случаи някои котки могат да станат доживотни преносители на грипа. Самите те няма да страдат от неговите симптоми, но ще прехвърлят инфекцията на други животни.

Каква е продължителността на котешкия грип?

Важно е да се знае, че котешкият грип има инкубационен период с продължителност от 2 до 10 дни. През този период не се проявяват никакви симптоми. Типичният котешки грип трае от 7 до 21 дни след проявяване на симптомите, в зависимост от причинителя. Болните котки обаче могат да заразяват други котки още по време на инкубационния период и да останат инфекциозни около 3 седмици след него. Затова, ако имате повече от едно животно, е добре да разделите болните от здравите.

Котешкият херпесвирус тип 1 превръща котките в хронични преносители на котешки грип, т.е. те ще са инфекциозни през целия си живот. При такива котки, понякога стрес може да предизвика повторно активиране на вируса.

Опасен ли е котешкият грип за човека?

Инфекциозните агенти, предизвикващи възпаление на горните дихателни пътища при котките, са видово специфични. Това означава, че не могат да се прехвърлят върху човека и да го разболеят. Единственото изключение е Bordetella bronchiseptica. Тя обаче може да причини заболяване единствено при хора с нарушена имунна система (HIV позитивни, хора наскоро претърпели трансплантации или операции и др.). Наблюдавани са изолирани случаи, при които хора живеещи с заболяло животно, развиват конюнктивит, предизвикан от C. felis . Прехвърлянето на инфекциозни частици от животно на човек обаче е изключително рядко събитие. С оглед на това, спокойно може да се твърди, че котешкия грип е безопасен за човека. Ако вкъщи имате подсмъркваща писана, е достатъчно да поддържате добра лична хигиена. Кучетата също не могат да боледуват от котешки грип.

Опасен ли е котешкият грип за котките?

Нормалните, здрави животни бързо се възстановяват от котешки грип. Той е смъртоносен само в случаите, когато котката е с компрометирана имунна система или е недохранена. По-голямата опасност идва от възможността за развитие на вторични инфекции. Вторичните инфекции могат да доведат до пневмония и смърт. Затова следете внимателно състоянието на любимеца си и ако забележите, че котката отказва храна или се чува хриптене от гърдите, е време да я заведете на ветеринар. Ако котката е бременна, съществува риск от аборт (особено, ако е заразена с херпес вирус). В случай, че котетата се родят, те най-вероятно също ще се разболеят. Рискът за малките котета е значително по-голям отколкото за възрастните котки. Често настъпва смърт.

Лечение на котешки грип

Лечението на котешкият вирус е симптоматично т.е. третират се отделните симптоми. Лечението трябва да започне с обгрижване от страна на стопаните. Това включва почистване на очите и носа от течащи секрети с топла вода или отвара от лайка. Почистването трябва да се извършва с отделни памучета за двете очи и носа. По този начин се ограничава по-нататъшното разпространение на инфекцията. Запушеният нос пречи на котките да надушат храната си и в резултат, те могат да загубят апетита си. Затова им предлагайте топли храни със силен аромат (напр. риба), а също и топли супи, бебешки храни, извара, пилешко и др. Увеличете и честотата на любимите ясия. Давайте топла или хладка вода за пиене, вместо студена от чешмата. Важно е да не позволявате прекомерно отслабване, защото това може да доведе до анорексия и отслабена имунна система. Ако се наложи давайте храна насила и вода със спринцовка. Можете да пасирате храната за по-лесно подаване. Друг начин да заинтересувате котето си е да намажете малко от храната върху нослето или лапата. Писаната непременно ще се оближе и може да прояви интерес към гозбата, въпреки запушения нос.

Вдишването на пара пък може да помогне за запушването на носа. При силно запушен нос може да приложите вдишването на пара 2 пъти на ден, а при по-леко запушване стига и веднъж на ден. При вдишването, носните канали на котето ще се поотворят, но не очаквайте мигновено излекуване. Най-вероятно ще се наложи да извършвате процедурата поне няколко дни. Също така, не надвесвайте главата на котката директно над купата. Парата е гореща и ще опари муцунката на животинчето. Най-добрият вариант е да покриете купата с кърпа и да го повдигнете от единия край, за да се образува нещо като тунелче, по което да се придвижва парата. След това, хванете котката за козината зад врата и пъхнете главата в тунелчето. Не дръжте главата на котето вътре непрекъснато. Следете реакцията на животинката. Когато започне да се дърпа силно назад, значи вече й пари. След малко пак пъхнете главичката под кърпата. Повторете до изстиване на водата.

Друг начин, по който можете да отпушите носа на котката, е да използвате детски капки за нос Xylometazolin (0,05%). Тези капки са предназначени за хуманна употреба и поради това, концентрацията им не е съобразена с по-тесните и малки носни канали на котките. За да не увредите нослето на писаната, купувайте само детски капки и накапвайте само по една капка и за двете ноздри, 2-3 пъти дневно. Накапването става като хванете главата на котката и я извиете назад (може да се хване и за козинката зад врата). Носът трябва да е насочен нагоре. Поставете капката на върха на нослето, между двете ноздри. От там течността ще се разпредели между ноздрите.

Възможно е да забележите, че очите на котето не само сълзят, а са зачервени и подпухнали. Това значи, че трява да посетите ветеринар. Ако не лекувате възпалението, лесно може да се развие конюнктивит. В случай, че по някаква причина нямате достъп до ветеринар, започнете самостоятелно третиране на очите с Gentaculin (0,3%), 2 пъти дневно. Това е мехлем, който се поставя като повдигнете горния клепач и изстискате част от лекарството директно върху окото. След това оставете котето да затвори окото си и прекарайте леко пръст по клепачите няколко пъти, за да се разнесе мехлемът. Трябва да внимавате да не бръкнете в окото на животинката или пък кремът да се залепи за клепача и да не навлезе в окото. Добре е да има човек, който да ви помага при слагането. Дори проблемът да засяга само едното око, е добре да третирате и здравото, за да не се възпали и то.

Освен това, е задължително да държите котката на топло. При адекватни грижи от страна на стопаните и навременно реагиране, животинката може да се възстанови и без медикаменти. Все пак е препоръчително да се посети ветеринар. Това става задължително, ако питомецът е отглеждан навън и се е разболял по време на зимния сезон. Приберете го временно на топло и му давайте предписаните лекарства. Сред тези лекарства обикновено са капки за очи (тетрациклин), капки за нос и широкообхватни антибиотици. Тъй като рядко се правят изследвания за установяване на точния причинител, тези антибиотици са най-ефективни и предпазват от вторични инфекции.

Превенция на котешки грип

Съществуват ваксини за котешкия херпесвирус тип 1(ринотрахеит) и калцивируса. За поставянето им се консултирайте с ветеринар.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: