Сълзене на очите при котки

1
Добави коментар

Очите са сред най-атрактивните атрибути на котките, като цвета и формата им варират при различните породи. Здравите котешки очи трябва да са ясни и блестящи, без подувания и без зачервяване по клепачите и вътрешността на окото (както е показано на снимката). Сълзенето на очите все пак се среща често при котките. То може да бъде предизвикано от навлязла чужда частица, лека настинка и т.н. Но също така може да се окаже и един от няколко симптома на по-сериозно заболяване.

Както виждате, има редица фактори, водещи до този специфичен проблем. За да откриете причината, обърнете внимание на типа секрет.

Воднист и прозрачен секрет

1. Наличието на малко количество прозрачен, воднист секрет при писаните не е причина за безпокойство. Всъщност, това е естествена реакция на тялото, целяща да почисти окото от навлезли вредни частици като прах, косъмчета и други подобни. В този случай, секрет ще се отделя само от едното око (много рядко и от двете), без да се наблюдават допълнителни симптоми. Проблемът най-вероятно ще се реши от самосебе си, но една промивка не би била излишна.

2. Запушване на носно-слъзния канал също може да предизвика отделяне на обилен воднист секрет от очите. Не се наблюдава зачервяване. Една котка може да бъде родена с недоразвити слъзни канали, но това състояние се дължи предимно на хронични инфекции на тези канали или запушването им от секрети, мръсотия, дори семена от растения. Друга причина за такова запушване, е образуването на белег в областта на клепачите и очите при зарастването на рани. Такива рани котките обикновено получават при сбиване с други котки. Задръстването на слъзните канали може да доведе до епифора и трябва да се лекува от ветеринар.

Образуването на мокри петна под очите, в следствие на обилно сълзене, се нарича епифора (поливане на очите). Не се наблюдава зачервяване и изглежда така сякаш животното е плакало. Получава се, когато слъзните канали за оттичане са блокирани. Среща се особено често при плосконоси, дългокосмести породи, например персийските и хималайските котки. Счита се за анатомична особеност и обикновено няма начин да се спре,а само да се ограничи. За целта се посъветвайте с ветеринар. Епифората може да се наблюдава и при други породи котки, макар и по-рядко.

4. От друга страна, воднистият секрет може да е в резултат на някаква алергична реакция, активирана от вещества съдържащи се във въздуха. Например цветен прашец, пухчета от топола, домашна химия, дори някои храни. В такъв случай сълзенето често се придружава от кихане и сърбеж (търкат очите си с лапички). Не е необичайно да се появи и зачервяване на кожата около окото или зачервяване на самото око.

5. Безцветният, воднист секрет, придружен от подуване и зачервяване на конюнктивата е сигурен признак за конюнктивит. Конюнктиватът обхваща прозрачната мембрана под клепачите (трети клепач), кожата около очите и част от очната ябълка. Когато конюнктивата е възпалена, окото изглежда подпухнало, а кожата около него е силно удебелена и розово-червена. Допълнителни симптоми са чувствителност към светлина, често примигване, кривогледство, търкане на окото с лапата. Освен това третия клепач може да се подаде изпод горния клепач. Конюнктивитът бива хроничен, инфекциозен и неинфекциозен. Той може да засегне само едното или и двете очи. Конюнктиватът може да се възпали например от механични дразнители като прах, косми, мигли, семена, дим, пара. Одраскване на окото или алергия също могат да преминат в конюнктивит. Много често това състояне се предизвиква от бактерии (Chlamydophila felis, Mycoplasma, Streptococci), вируси (котешки херпес, калцивирус, реовирус)или от гъбична инфекция. В тези случаи, очният секрет може да е зеленикаво-жълт и гъст. За лечение се консултирайте с ветеринар.

Жълто-зелен секрет

Ако секретът отделян от очите, има вид на пихтия или желе, значи има инфекция. Отделеният секрет е защитна реакция на тялото. За лечение е желателно да се посети ветеринар.

1. Най-честата причина за течащи очи е котешкият грип (URI) – възпаление на горните дихателни пътища. Инфекцията може да се дължи не само на вирусни, но и на бактериални агенти. Инфекцията на горните дихателни пътища обхваща носа и гърлото. Поради това обичайни симптоми са отделянето на секрет от очите и секрет от носа. Тези секрети могат да са както прозрачни и воднисти, така и жълто зеленикави и гнойни. Други признаци са кихане, запушване на носа, дори конюнктивит. Ако URI е причинена от котешки херпесвирус тип 1 (FVR) или калцивирус (FCV), по устата може да се появят и язви. Инфекцията на горните дихателни пътища може да се характеризира и с някои по-рядко срещани симптоми. Сред тях са летаргия, анорексия, треска и кривогледство. При тежки случаи животното има трудности с дишането. Лечението на котешкия грип е симптоматично – дават се капки за очи и широкообхватни антибиотици.

2. Друга възможна причина за отделянето на жълтеникав, гъст секрет е блефаритът. Това е възпаление на клепача, често получено в резултат на одрасквания и други ранички. Възпалението предизвиква сърбеж и ако котката често търка окото си, по клепачите се оформят корички и язви. Най-често се отделя гнойна слуз, но секретът може и да е прозрачен.

3. Жълто-зеленият секрет (понякога и воднист секрет) е и един от симптомите на кератита. Кератитът представлява възпаление на роговицата. Той се среща при котки от различни възрасти, но е особено характерен за персийските, сиамските, бирманските и хималайските котки. Това заболяване протича безболезнено. Възможно е удебеляване на третия клепач и покриване на роговицата с пихтиест секрет.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: