Фон Хохенлое е фотограф и музикант

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Хибертус фон Хохенлое е шесткратен олимпиец от Мексико, фотограф от световна класа и професионален музикант. Говори отлично 5 езика и е наследник на автомобилен концерн.

Също така той е 55-годишен германски принц. Но как се справя той със световноизвестни спортисти в мъжкия слалом? „В общи линии, не знам – отговаря фон Хохенлое. – Tази мечта ставаше все по-значима и сега се превърна в тест за природата – да се види колко далеч мога да стигна. Да наблюдаваш себе, е винаги предизвикателство – дали ще успееш, или не“.

Фон Хохенлое е наследник на царуваща династия в бивша провинция на днешна Германия отпреди 200 г. Баща му принц Алфонсо от Хохенлое-Лангенбург е бизнесмен, построил завода на „Фолксваген“ в Мексико, но по-известен с основаването на „Марбея Клъб“ – първият луксозен хотел в Коста дел Сол, който превръща мизерното рибарско селище във ваканционна дестинация за звездите. През 1955 г. Алфонсо получава папската благословия да се ожени за 15-годишната Ира фон Фюрстенберг – европейска грандама, актриса и наследница на концерна „Фиат“, австро-италианска принцеса и майка на фон Хохенлое. Въпреки здравите корени в Европа бабата на фон Хохенлое Пиедад е маркиза, родена в Мексико, внучка на мексиканския министър на финансите и богата собственичка на огромни латифундии в страната, преди да загуби някои от тях през мексиканската революция.

Винаги сме искали единият член на семейството да е мексиканец – обяснява фон Хохенлое, роден в Мексико Сити. – Така беше решено аз да продължа семейния бизнес там. – Хубертус признава, че не познава добре собствената си страна: „Когато наскоро отидох там да снимам документален филм, разбрах за нейното красиво, невероятно, богато минало и култура, и за гордите хора.“ Когато навършва 4 г., фон Хохенлое и семейството му напускат Мексико и се местят в Испания. Малкият стъпва на ските в Сиера Невада и тази тръпка го преследва постоянно, докато обикаля училищата в Австрия. На 21 г. печели университетския шампионат по спускане, а година по-късно се включва в Световната купа.

Въпросът бил под какъв флаг да се състезава? Роден в Мексико, пребиваващ в Испания, майка италианка, а той гражданин на Австрия и Лихтенщайн. “В началото смятах да се състезавам за Лихтенщайн, защото имам такъв паспорт – споделя фон Хохенлое. – Накрая реших, че идеалният избор е страна, в която мога да контролирам собствените си ходове.“

През 1981 г. принцът основава собствено царство от един човек – Мексиканската ски федерация. Но без амбиции да господства по склоновете, както неговите идоли Франц Кламер и Херман Майер: „Не исках да карам професионално, повече ми допадаше любителският, джентълменски стил.“ След олимпийския му дебют в Сараево през 1984 г., където в спускането се класира 38-и – най-добро постижение в кариерата му – ските стават важна част в живота му наред с ежедневната работа. Впрочем фактът, че някой е кралска особа, не означава, че е имунизиран срещу граждански ангажименти. Франц Йозеф Хабсбург бил не само император на Австрия, но и талантлив подвързач на книги, а дядо му Кайзер Франц II бил и градинар, освен последен император на Свещената римска империя. През 80-те Хубертус започва да се занимава с музика и издава 8 плочи под псевдонимите Анди Хималая и Роял Дизастър. Да стане артист, го вдъхновява големият художник Анди Уорхол. „Той смяташе, че поради синята кръв цялото ми семейство и особено майка ми сме доста обаятелни. Прави, каквото искаш, ако го чувстваш в себе си, казваше той. Което ме вдъхнови.“ Страстта му към фотографията се появява като следствие от музиката. Днес фотокариерата на фон Хохенлое включва луксозен ски календар, с Джулия Манкузо на корицата на изданието от 2012 г., снимки за компании като „Ред Бул“, шоколадовия гигант „Милка“, и др.

„В началото правех корици за албумите си – разказва принцът. – Веднъж снимах себе си в огледалото. Един куратор на студио видя снимката и попита дали имам повече от тях. Имах още 20-25 в същия стил. Така стартира кариерата ми – спонтанно и неумишлено. Със снимките имах повече успехи, отколкото с музиката Артистичната страна на фон Хохенлое прелива и в ските, където той се превръща в най-екзотичния участник както с необикновената си биография, така и с колоритните си състезателни екипи. Във Ванкувър например той се появи в униформа на „десперадо“, в съчетание с фалшиви пистолети и патронташи. За Хубертус най-грешно тълкуваната версия е, че използва богатството и статута си, за да обикаля ски курортите в Европа, използвайки една бедна страна, с която има неуловима връзка. „Според тях този червив с пари принц си е купил място на олимпиадата, за да се изфука с екстравагантните си тоалети – коментира той. – Аз обаче не се крия зад купища пари, за да реализирам мечтите си. Аз наистина имам мексикански корени.“ Принцът може да се опре и на един друг голям олимпиец. Неговата дългогодишна приятелка Симона Гандолфи е братовчедка на италианската ски легенда Алберто Томба, олимпийски шампион на слалом и гигантски слалом през 1988 г., и златен медалист в гигантския слалом през 1992 г. “Ските са спорт, в който можеш да разчиташ само на себе си. Стъпваш на двете летви и се спускаш по склона с всичките му завои и перипетии. Трудно ще се класирам, но се надявам, че мексиканците ще се гордеят с единствения си представител на зимна олимпиада“ – обобщава фон Хохенлое. 7 дни спорт