Шотландия – дом на първия в света самодостатъчен остров

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

от GreenTech.bg на 31/01/2014

Остров Ейг Island в Шотландия може да се окаже най-зеленият остров в света – не само заради своя девствен, непокътнат пейзаж. Миниатюрният остров край северозападния бряг на страната се радва на широк набор от стратегии за устойчиво развитие и, в зависимост от метеорологичните условия, получава до 90% от енергията си от възобновяеми източници. Слънчеви панели, вятърни турбини и водноелектрически схеми, пръснати из целия остров, задоволяват енергийните изисквания на почти всички негови жители. Уау!

Електропреносната мрежа на острова е включена през 2008 г. и обхваща всичките 31 кв. км земя. Стойността й е около 2,64 млн. долара. Мрежата работи независимо от националната мрежа на Обединеното кралство. Това е и причината, поради която островът така и не успява да провлече големите енергийни компании. Това от своя страна определя високите цени на електроенергията на острова – по-високи от тези на „континента“. Жителите на острова са принудени да поддържат използването на енергия под 5 киловата, докато ограничението за бизнеса е 10 киловата. Това ограничение обаче е накарало „островитяните“ да се научат да използват електричество икономично.

Благодарение на географското си местоположение и суровите метеорологични условия жителите на острова се възползват от изобилието от вятър и слънце, за да генерират енергия – те дори са изградили безплатно отопление за обществените пространства като църкви, обществени сгради, читалището и др.

През 1997 г. жителите купуват земята от предишния й собственик. С това остров Ейг става първият шотландски остров, който е собственост на своите жители. Тази тенденция дава възможност на жителите както и на новодошлите там (пребиввали повече от 6 месеца) да станат членове на комитета на жителите. Някои от хората, запознати с логистиката и техническите аспекти на инсталирането на възобновяеми енергийни източници, твърдят, че успехът на електрическата мрежа на острова се дължи на факта, че системата допуска всеки жител да има думата при вземането на решението за инсталиране на слънчеви панели, вятърни турбини и други устойчиви механизми.

Публикувано в Еколайф, Общество