България и Гърция – опашкари в ЕС по свобода на словото

13
Добави коментар
Fakti
Fakti

България заедно с Гърция са на опашката в ЕС по свобода на словото, показва тазгодишната класация на „Репортери без граници“.

Сред 180 страни родината ни заема 100 място. Само преди година бяхме на 87 място. Гърция е на 99 място в класацията. От Балканите Словения е на 34 място, Румъния – на 45, Сърбия – на 54, Хърватия – на 65, Босна и Херцеговина – на 66, Косово- на 80, Албания – на 85, Македония – на 124 и Турция на 154.

Тазгодишният индекс обхваща 180 страни, което е с един нов участник от миналата година.

Новакът Белиз заема завидното 29 място.

Естония се класира най-напред на 11 място от бившите страни-членки на разпадналия се социалистически блок.

Независимата журналистика в България, специално разследващи репортери, през последните месеци бяха изложени на тормоз, който може да приема формата на палежи на автомобилите им, тревожно отбелязва тазгодишният доклад на „Репортери без граници“.

Изминалата година беше белязана от пет месеца от големи протести и политическо напрежение в България. Репортерите бяха многократно жертвите на полицейско насилие по време на тези демонстрации, призоваващи за оставката на правителството.

Припомнят се сблъсъците през нощта на 23 юли пред парламента, когато при опит да бъдат извадени депутати пострадаха и журналисти като Цветан Фиков от „Канал 3“, Росен Босев от Капитал, Валентин Гранчаров от радио „Дарик“, Кирил Хараланов от Offnews, блогърът Иво Божков, Иван Бедров, така и двама от операторите на бТВ Благой Момчилов и Дани Драганов.

През 2013 г., колата на Генка Шикерова, журналист от бТВ, известна с острите си политически интервюта, беше подпален пред дома й в София. Това не е прецедент. През 2012 г. колата на друг разследващ журналист Лидия Павлова беше подпалена, припомнят от „Репортери без граници“.

Организацията все пак припомня, че в друга страна-членка на ЕС – Унгария (64 място)

премиерът Виктор Орбан целенасочено се е опитвал да ограничи

свободата на медиите и гражданските свободи чрез различни законодателни актове.

„Репортери без граници“ с безпокойство съобщава, че свободата на словото и медиите е застрашена от тревожната тенденция в световен мащаб за ограничаване на основни човешки права с мотива за борба с тероризма и гарантиране на националната сигурност. Тази тенденция се наблюдава във Великобритания и Франция, които са известни като традиционно уважаващи свободата на словото държави.

В Париж приеха някои спорни законови текстове, които позволяват да се преследват публикации срещу политици. Удар беше нанесен и от решение на съда да се свалят записите по казуса Бетенкур от уеб сайтовете на Mediapart и Le Point. По този начин беше нарушено правото на гражданите да бъдат информирани по случаи с голям обществен интерес.

Във Великобритания годината беше отбелязана с натиска на властите над либералния в. „Гардиън“ да унищожи твърдите дискове, на които се съхраняваше предадената от Едуард Сноудън информация. Освен това журналистът Глен Грийнуолд, който активно работи с Едуард Сноудън, беше задържан над 9 часа на летище Хийтроу по британския Закон за тероризъм. Това извади на бял свят

една от най-разпространените практики на тоталитарните режими за контрол над медиите.

Парадоксално е и, че САЩ падат с 13 места до 46 позиция в класацията за свобода на словото. Причините за това са продължаващото преследване срещу Едуард Сноудън , присъдата над редник Брадли Манинг заради предоставената от него информация на „Уикилийкс”, така и скандалът с Агенцията за национална сигурност за тайното подслушване и събиране на данни.

Първата десетка се попълва от Финландия, Холандия, Норвегия, Люксембург, Андора, Лихтенщайн, Дания, Исландия, Нова Зеландия и Швеция.Финландия оглавява индекса за четвърта поредна година, следвана от Холандия и Норвегия, както и през миналата година.

В дъното на класацията са Виетнам, Китай, Сомалия, Сирия, Туркменистан и Еритрея. Тези страни продължават да се кичат със славата на „черни дупки“ за журналистиката и ад за местните журналисти.