Добив на Шистов Газ – Информация

13
Добави коментар
hipukritus
hipukritus

При добива на шистов газ съществуват рискове за замърсяване на подземните и надземните естествени водоизточници.

Включи се в протестите в цялата страна на 14 януари 2012.

Виж къде >>

 

 Към водата, необходима за хидравличното разбиване, се добавят над 590 химични и други съставки, някои от които силно токсични. От целия обем на пробивната течност само 50% до 70% се изпомпва обратно и складира в открити надземни резервоари, откъдето трябва да се извозва с цистерни. Проучване през май 2011 г. прави заключението, че разбиването сериозно е замърсило със запалим метан подпочвени запаси на сладка вода в североизточна Пенсилвания.

Проекти, в които е заложена сума за запазване и възстановяване на околната среда в етапа на проучване в размер на 4 млн. евро недвусмислено показват, че те са рискови. Чест прави на фирмата, че е планирала такива средства, но това не снема отговорността от компетентните държавни органи те да оценят рисковете и въздействието върху околната среда, независимо, че става въпрос за проучвания. Защото явно тези проучвания ще нанесат щети след като са планирани средства за възстановяване, а дори цялата планирана сума да е само за превантивни дейности, то явно рисковете не са пренебрежими, след като за тяхното преодоляване са планирани 4 милиона.

Франция е първата страна в света, която следвайки принципа на предпазливостта при оценка на дейности, за които няма достатъчно научна информация, забрани използването на хидравлично разбиване за извличането на шистов газ от 30.06.2011 г.

Добивът на шистов газ е технологично предизвикателство, което големите нефто- и газодобивни компании са приели поради големите печалби, които биха реализирали при неговото разрешаване.

Преди да се пристъпи към разработката на находищата е необходима икономическа обосновка в дългосрочен план от ефектът от експлоатация на находището. При това трябва да се отчита и фактът, че характерът на ландшафтът ще се промени от естествен към техногенен и райони, в които се разчита да се развиват туризъм и селско стопанство, едва ли биха могли да ги съвместят с добива на шистов газ.

През 2010 г. в писмо до президента Б. Обама, Съветът на научните общества, обединяваща 1400 000 учени от 150 научни дисциплини, постави въпросът за последиците от добива на шистов газ. Основното послание на писмото е, че шистовият газ може в действителност да доведе да изостряне на кризата от глобалното затопляне.

Включи се в протестите в цялата страна на 14 януари 2012.

Виж къде >>

Повече информация за Шистовия газ >>