Базално-клетъчен карцином

20
Добави коментар
smartoffice
smartoffice

Базалноклетъчният рак на кожата (базалиом, базоцелуларен карцином) произлиза от клетки на така наречения базално-клетъчен слой и на корените на космените фоликули. Туморът расте агресивно и инфилтрира околните тъкани, като по този начин може да засегне хрущяли и кости. Той рядко обаче се разпространява в други органи и затова има благоприятна прогноза, далеч по-благоприятна от злокачествения меланом.

 

Базално-клетъчният карцином (заедно с плоскоклетъчния рак) спада към групата на немеланомния рак на кожата – злокачествени заболявания със сравнително благоприятна прогноза.

Базално-клетъчният карцином като цяло е един от най-често срещаните злокачествени тумори в Централна Европа. Най-засегнати са хора на възраст около 60 години, но все по-често се наблюдава заболяването и при млади хора. Според Световната здравна организация между 2 и 3 милиона души се разболяват всяка година от немаланомен рак на кожата в световен мащаб.

Причини и рискови фактори

Повечето базалноклетъчни карциноми възникват в областта на главата и шията – области, най-често излагани на слънчевите лъчи.

Доказани рискови фактори за появата му са силното излагане на ултравиолетовите лъчи, както и наследственото предразположение, заедно със светлия цвят на кожата.

Видове и симптоми

1. Нодуло-улцеративен (възловидно-язвен) базалноклетъчен карцином – Това е най-често срещаният клиничен тип. Локализира се предимно по лицето – бузи, нос, около очите, челото и др. Започва като малко възелче с големина на лещено зърно, което е с полупрозрачен восъковиден изглед. Постепенно нараства и се образува възелче, на което повърхността е блестяща (перловидна) и осеяна с телеангиектазии (разширени капиляри по кожата). Туморчето може да се разязви и съответно язвата да напредва в дълбочина и ширина (ulcus rodens). Aко тя не се лекува може да проникне в подлежащите тъкани и да причини значителна деструкция. В други случаи карциномът има предимно периферно и повърхностно нарастване, като се образува плака с атрофичен (изтънен) център, с неправилна форма и перловиден ръб.

2. Пигментен базалноцелуларен карцином – Клинично прилича на нодуло – улцеративния базалноклетъчен карцином, но цветът му е кафяв, което се дълги на неравномерно разпределен пигмент (меланин).

3. Склеродермиформен базалноклетъчен карцином – Представя се като плътна плака с неясно ограничен ръб, която нараства и може да заеме големи площи.

4. Повърхностен базалноклетъчен карцином – Локализира се главно по туловището и може да бъде множествен. Появява се червенокафеникава рязко ограничена и слабо инфилтрирана плака, върху която има дребни сквами (люспи), повърхностни язви и корички, с бавно нарастване в периферията. Той е с по-добра прогноза от останалите типове.

Лечение

Стандартното лечение на базалноклетъчен карцином е пълното хирургично отстраняване на тумора. В зависимост от вида на тумора и състоянието на пациента е възможно да се приложат и алтернативни неоперативни процедури. Въпреки това при тези процедури липсва възможността да се изследва тъканта и да се вземе решение, дали да бъде отстранена цялата туморна тъкан или не.

Приложими са и други процедури, разрушаващи повърхността, като например т. нар. фотодинамична терапия (PDT), лъчева терапия, студена обработка (криотерапия) или лечение с лазер. Освен това може да се приложи и локално лечение с Imiquimod имиквимод и 5-Fluorouracil 5-флуороурацил на крем. Във всички по-горе споменати нехирургични процедури в сравнение с пълното хирургично отстраняване на тумори са възможни и повече случаи на рецидиви.. По принцип, решението по отношение на терапевтичния подход следва да се вземе след обстойния разговор между лекар и пациент.