Добро засукване = успешно кърмене

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ако бебето не е поставено правилно или не суче ефективно, то не получава достатъчно мляко, а твоите гърди нямат достатъчно стимулация за производство на кърма. Това може да доведе до нежелани проблеми и ранно отбиване. Важно е на първо място да си уверена в себе си.

Как лесно да поставиш бебето на гърда?

За твое улеснение подготвихме практична илюстрациия (снимката горе), която ще ти помогне да придобиеш визуална представа за правилното поставяне.

Спряхме се на позата „Кръстосана люлка” (ако кърмиш от лявата гърда, бебето е в дясната ти ръка и обратно). Тя е подходяща при трудности със засукването, защото осигурява добър контрол над бебешката главичка. А и често се оказва по-лесна от стандартната поза „Люлка”. Но тъй като всяко бебе има свои собствени предпочитания, дори към позите на кърмене, можеш спокойно да прилагаш стъпките за лесно поставяне на гърда при всяка една поза. И не забравяй – най-добре ще се справите, когато и ти, и бебето сте спокойни!

Стъпка 1: Погали устните на бебето със зърното, за да отвори широко уста!

След като си гушнала бебчето близо до гърдите си, е добре да му дадеш време да реагира само (в началото само подкрепяй главичката му, като си хванала вратлето му между палеца и показалеца). Повечето бебчета започват да търсят гърдата. Можеш да насърчиш твоето мъниче, като го погалиш със зърното. Важно е да изчакаш, докато то наистина отвори широко уста, защото това гарантира добро засукване.

Стъпка 2: Приближи бебето към гърдата – с брадичката напред!

След като устата на бебето е широко отворена, насочи зърното към горната устна и нослето му. Едва тогава можеш нежно да приближиш мъничето към гърдата си. Важно е брадичката му да опре в гърдата, а нослето му да остане свободно.

Стъпка 3: Увери се, че бебето е поставено правилно!

При правилно поставяне на гърда, ъгълът между устните на бебето ще е тъп, а ареолата ще е асиметрично обхваната – отгоре (над горната устна) ще се вижда по-голяма част от нея. Устните ще са обърнати навън (като рибка), като е възможно долната устна на мъничето да е обърната така, че да опира до брадичката му. Ако внимателно дръпнеш долната уста, ще виждаш как езичето е подадено навън и обхваща добре почти цялата ареола отдолу.

Правилно поставяне на гърда

Казват, че кърменето е като нежен танц – нужна е близост, спокойствие и доверие. Когато и ти, и бебето сте спокойни, можете да започнете с първите стъпки. Контактът „кожа до кожа” е добър начин да предразположиш мъничето.

Гушни го нежно, говори му тихо, докато леко масажираш телцето му. Ако си реагирала още при първите симптоми на глад, не е нужно да бързаш. Насладете се взаимно на тази необходима прелюдия към същинското поставяне на гърда.

Важно е и ти, и бебето да се чувствате комфортно, преди началото на кърменето. Ако си седнала – гърбът ти е изправен, раменете отпуснати, а краката са стъпили удобно. Бебето е гушнато с коремче към твоя корем, на нивото на гърдите ти, като ухото, рамото и хълбокът му са на една права линия. Едва тогава можеш да пристъпиш към засукването.

Ефективно сукане

Доброто поставяне на гърда е важна предпоставка за ефективно сукане, но не го гарантира.

Бебчето ти ще суче добре, когато е поело зърното и голяма част от ареолата. За правилното сучене е необходимо зърното да достигне т.нар. „комфортна зона” в устата на бебето, където твърдото небце преминава в меко. По този начин мъничето ще може да осъществява основния натиск върху ареолата с устни и език, а ти няма да изпитваш болка при притискането на зърното ти.

Можеш сама да провериш колко навътре се намира тази зона, като сама с пръст опипаш небцето си, докато стигнеш до меката част. Така ще придобиеш представа защо е важно бебето да засуче дълбоко.
За да се увериш, че мъничето получава мляко, следи дали суче бавно и ритмично и дали преглъща.

Добро кърмене

Ако по време на кърменето, както и след него, ти и бебчето се чувствате комфортно, това е добър сигнал, че се справяте успешно.

Ти ще усещаш гърдите си омекнали, без напрежение в тях, а мъничето – ще изглежда доволно, спокойно и активно. Все пак – не забравяй, че добър показател за това дали бебето наистина суче ефективно, ще са броят нацапани и намокрени еднократни пелени.

Болката при теб и плачът при бебето (по време и след кърмене) са сигнал да потърсиш помощ.

Кърмиш правилно, когато:

При бебето:

устата му е широко отворена;

брадичката му се допира до гърдата;

нослето му е свободно;

обхваща по-голяма част от ареолата;

суче ритмично и дълбоко;

чуваш го да преглъща;

виждаш как мърдат мускулчетата между ухото и слепоочието;

не чуваш цъкащ звук;

бузките са кръгли, без трапчинки.

При теб:

не усещаш болка при кърмене;

в първите дни след раждането усещаш маточни контракции, докато кърмиш;

можеш да усещаш специфично „боцкане” в гърдите при потичане на млякото;

от свободната гърда може да капе мляко;

гърдите ти омекват след кърмене;

не усещаш дискомфорт в гърдите след кърмене;

зърната ти не са наранени, нито са с променена форма и цвят след кърмене.