Петко Фогата живее сред акордеони

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Разговорът с известния пловдивски занаятчия Петко Марков, известен като Петко Фогата, никога не може да е скучен. Срещата с него ни е в дома му в квартал „Тракия”, където сега е пренесъл цялата си работилница. Ремонтира акордеони и ред други музикални инструменти, но е убеден, че занаятът му е на изчезване.

Дълги години Петко-Фогата има занаятчийско ателие в Стария град, където твърди, че всеки камък го познава. Акордеонът и музиката си остават неговата най-силна любов. Поправя, настройва и реставрира различни музикални инструменти.

Освен че свири, може и да пее и навсякъде е душата на компанията

Днес Петко Марков е пенсионер, едва събрал необходимия трудов стаж, за да встъпи в третата възраст със 123 лева пенсия, но не се оплаква, а дори се шегува. Отишъл в пощата да си получава пенсията, а жената зад гишето го попитала колко получава като млад пенсионер. Той отговорил 1500 лева – всички наоколо ахнали и започнали да му честитят. Ама за една година бе, хора, допълнил Фогата и цялата опашка се затресла от смях.

Роден е в Ръжево Конаре, но завършва техникума по дървообработване в Пловдив, специалност „Музикални инструменти” и цял живот се занимава с лютиерство.

Знае езика на дървото и с него може да си говори като с жив човек

Цялото дървено обзавеждане в дома си е изработил с двете си ръце. Наредил е хола с акордеони и когато му се прииска, свири с който си пожелае.

Стане ли дума за акордеонисти, боготвори големия странджански музикант Петко Дачев, с когото навремето са живели в една квартира. Тогава се правели и много серенади в града, а Петко е бил винаги пръв на тях. Говори за старите майстори на акордеона Борис Карлов, Иван Шибилев, Ибро Лолов и Петко Дачев, а очите му се изпълват със сълзи. Когато му е весело на душата, свири с най-малкото си акордеонче, което купил още през 1968 г. за 25 лева и до днес не се разделя с него. Направил му е основен ремонт, „изтърбушил” го е отвсякъде и сега има глас колкото за три акордеона с перфектен звук.

– Не мога да понасям замърсен, спукан или захабен акордеон, казва Петко Фогата и допълва, че по инструмента може да познае дори и долните гащи на музиканта. Преди време той издаде и диск с народна музика, в който събра най-известните тракийски и шлагерни песни, като „Лудо младо”, „Сладуно моме”, „За целувки и любов всеки е готов”, „Я кажи ми, облаче ле бяло” и много други.

В началото на март ще навърши 67 години и е решил да събере приятели, колеги и близки на греяно вино и сладка раздумка. Тогава ще им посвири и попее от сърце.

Николай ЧАПАНСКИ