Екстремен тест на външен диск Freecom ToughDrive Sport

13
Добави коментар
dolche
dolche

Само преди два месеца тествахме първия достъпен у нас външен диск на Freecom, за който производителя твърди, че е направен с цел висока издръжливост. Както се видя в ревюто на Freecom ToughDrive, моделът наистина издържа много и продължи да работи (дори в момента е вързан на компютъра ми като външен диск), но нали апетита идва с яденето – решихме да подложим на още по-екстремен тест най-новият ToughDrive – Sport.

Новият модел е доста по-приятен на външен вид изглежда значително по-завършен, с по-удобен дълъг кабел, който се навива около диска в специално гнездо и дори карабинер, който се закопчава в горната част на диска в специално поставен за целта отвор. За разлика от първия диск, този модел се състои от цял корпус, а не от основа с гумено покритие, което има, както положителни, така и отрицателни страни.

От гледна точка на здравина, корпусът предполага по-висока издръжливост и дискът ляга много по-удобно в него и без нужда от допълнителните гумени омекотители, които можеше да намерите в оригиналният ToughDrive. От друга страна – липсата на меко гумено покритие (самият корпус е от заздравена пластмаса с “гумено” усещане, но наистина не е достатъчно еластична) помага за по-лесното надраскване и наранявания по корпуса.

За да придобиете реална представа от тестовете, изгледайте клипа. Нещо, което си струва да отбележим, е наличието на така наречения FreeFall сензор в самия диск (Samsung HM251JI), който изключва диска при по-рязко движение или падане, като така го предпазва от повреда при изпускане или удар по време на работа. За случайното изпускане и… е, далеч по-жестоки опити за счупване, се грижи заздравеният корпус.

На клипа се вижда и още нещо, което може да не ви направи впечатление на пръв поглед – подобно на първия ToughDrive, версията Sport също работи с TurboUSB драйвера на Freecom, който увеличава значително трансфера на диска – от средно 25-27 MB/s, които са типични за USB дисковете, до цели 37-38 MB/s, при това разлика се забелязва и при четене от диска, и при запис. Реално самите дискове, използвани във външните устройства, имат далеч по-висок трансфер и ги ограничава USB интерфейса. 10 MB/s отгоре е над 25% прираст в производителността на интерфейса, които допълнително придават стойност на диска.

По време на теста открихме, че “ухото”, през което минава карабинера, е пластмасово, а не метално, но пък е само покритие на по-голям отвор, който е част от корпуса и е наистина здрав. Freecom ToughDrive Sport остана здрав, но след края на тестовете наистина придоби изключително изстрадал вид – покрит с драскотини, леко поскърцващ, но въпреки всичко – работоспособен. В интерес на истината – нямахме нещо по-тежко от автомобил под ръка, иначе щяхме да опитаме и това…

Под формата на своего рода заключение мога да кажа, че покупката на сравнително скъпите модели на Freecom изглежда напълно оправдана, ако търсите здравина на диска и повишен трансфер на USB интерфейса. TurboUSB драйвера може и да заработи с други дискове след лека интервенция на конфигурационните файлове (за което ще пишем в отделен материал, ако успеем), но в случая си идва с диска, който пък си идва с корпуса и наистина – издръжливостта. Разбира се, ако искате просто добър външен диск без специални възможности – моделите на Western Digital продължават да са в ТОП листата ни, но външни дискове като ToughDrive и TougDrive Sport дават онова, което не може да получите от типичния USB диск – здравина и висока производителност. У нас устройствата на Freecom все още се намират трудно, затова, ако имате въпроси за наличности и цени, може да се обърнете към вносителите от IDS.

Коментари по теста може да направите във форума на hardwareBG.com тук.

Тагове: Freecom, ToughDrive, ToughDrive Sport, USB диск, външен диск Статии с подобно съдържание: