Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на връх Брайтхорн

1
Добави коментар
bga
bga

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на връх Брайтхорн
„Gouter Route“ се счита за „нормалния маршрут“ за изкачване на връх Мон Блан. От техническа гледна точка, това е най-малко трудния път към върха, но не бива да бъде подценяван. Изкачването до хижа Gouter не е само ходене по една туристическа пътека. Пътят минава през заледен терен и трябва да се справяте и с надморската височина. „Покрива на Европа“ е красив за изкачване връх, дори по нормалния път, и е удивително изживяване.

Поглед от старата хижа Гуте към острият гребен на връх Егюй Бионасе

Въвеждаща информация:

Мон Блан е най-високият връх в Алпите и в цяла Западна Европа. Той е разположен между долината Аоста в Италия и Haute-Savoie във Франция, като през най-високата му точка минава френско-италианската граница.

Първото му изкачване е осъществено на 8 август 1786 година от Жак Балма и доктор Мишел Пакар. Днес това изкачване се приема за началото съвремения алпинизъм. Първата жена, която достига върха е Marie Paradis през 1808 година. През последните години, средно годишно на върха се качват около 20 000 алпинисти и туристи, но това не означава, че върхът е лесен. През август, когато е най-силният сезон, местните спасителни служби извършват средно по 12 полета всеки уикенд.

Изкачването на върха изисква добра високопланинска екипировка и в зависимост от избрания маршрут опасностите могат да бъдат доста сериозни. Голямата надморска височина в комбинация с натрупаната умора от изкачването, може да бъде причина за множество грешки, които да доведат до фатален край.

Предимства на маршрута:

– „Само“ 990 метра изкачване от хижа Гуте до върха. Това е най-късият ден за изкачване в сравнение с останалите класически маршрути, водещи към Монблан.

– Трудностите се увеличават с височината като гребена Bosses е най-трудната, но и най-красива част.

– Технически това е най-лесния маршрут.

– Гребена Bosses е много естетичен.

– Това е маршрута, по който най-много хора достигат върха.

Предимства
1. Съотношението между водач и клиенти е 1:3

По този начин работят френските водачи, такъв стандарт имаме и ние, за да Ви осигурим максимална безопасност и експедитивност на изкачването. Въпреки „леснотата“ си, това изкачване крие много изненади и причините за това могат да бъдат в бързото влошаване на времето, в разликата във физическите и техническите възможности на участниците, в продължителността на изкачването и във възможните препятствия и трудности, които крие всеки ледник, а те се променят всекидневно.

На слизане от върха

2. Аклиматизационно изкачване и обучение на връх Брайтхорн

В програмата е включено аклиматизационно изкачване на един от най-лесните четирихилядници в Алпите. По време на това изкачване ще направим и обучение за движение във френска свръзка, използване на пикел и котки, така че дори и хора без зимен опит да могат успешно да се включат в изкачването. Това е една много ценна подготовка по време на която ще можете да преодолеете психологическата бариера на 4000 метра, да тествате наличната си екипировка в реални условия преди същинското изкачване на връх Монблан и не на последно място по важност да се опознаете с останалите участници в изкачването и да станете екип.

3. Групите са водени винаги от 2-ма професионални алпийски водачи

Предимството групата да е водена от 2-ма водачи е безспорна. Ако в даден момент някой от участниците се почувства зле, няма да се наложи връщане на цялата група, а само единият от водачите ще слезе надолу с проблемният клиент. Това увеличава още повече шансовете за успех на една група.

4. Избор на място за нощуване

Можете да изберете дали да нощувате в хостел или в къмпинг на палатка. И двата варианта имат свои предимства и недостатъци, и затова оставяме избора на вас според вашите лични разбирания и критерии за удобство.

На връх Монблан

Цени На човек при минимум 5 участника – 1990 лв.

Максималния размер на групата е 7 души.

Цената включва
– Транспорт;

– 2 алпийски водачи;

– Лифт до Плато Роса (о/в);

– 1 нощувка в хижа Guide del Cervino на Плато Роса;

– Лифт до гара De Bellevue (о/в);

– Влакче до Nid d’Aigle или Mont Lachat (о/в);

– 3 нощувки по избор в къмпинг на палатка или в един от хостелите Le Chamoniard Voland, Chalet Ski Station и Gîte Michel Fagot в стая с 5-17 легла;

– 1 нощувка в хижа Гуте;

– Карта за безплатно пътуване с градския транспорт в долината на Шамони от Серво до Валорсин.

Една от Камилските гърбици

Цената не включва
– Храна;

– Влакчета и лифтове за посещение на забележителности в района на Шамони;

– Възможно е доплащане за нощувки в хотел 2-3 звезди в Шамони;

– 1 допълнителна нощувка в къмпинг или хостел при използване на резервния ден;

– Местна застраховка за хеликоптерна помощ;

– 1 нощувка в хижа Nid d’Aigle в случай, че групата е по-бавна и изпусне последното влакче за Шамони;

– Такса за паркинг в случай, че се разглежда Венеция.

Възможни лични разноски и допълнителни екстри:

– Вечеря и закуска в хижа Guide del Cervino на Плато Роса – 25 €;

– Местна застраховка за хеликоптерна помощ – 5.50 € на ден;

– Допълнителна нощувка в хижа Nid d’Aigle – 25 €;

– Влакче до Монтанвер (о/в) – 23 €;

– Лифт Ле Гранд Монтетс (о/в) – 25 €;

– Франзела – 1-2 €;

– Нощувка в 2-двойна стая в 2-звезден хотел – 50-60 €;

– Лифт до Егюй дю Миди – около 50 €;

– Чай в хижа Гуте – 4 €.

Сянката на връх Монблан на изгрев слънце

Програма
1 ден:

Отпътуване от България в 20.00 часа от Руски паметник.

2 ден: Валтурненс или Плато Роса (3480 м)

Пристигане във Валтурненс в ранния следобяд. Продължителността на пътуването е между 18 и 24 часа в зависимост от натоварването по магистралите.

Тези, на които успеем да направим резервации на хижа Guide del Cervino ще продължат за Червиня и от там с лифта ще се качат до Плато Роса, където ще пренощуват в хижа Guide del Cervino. Тези участници, които са се записали за изкачването в последният момент, ще останат да преспят в къмпинга във Валтурненс.

3 ден: Брайтхорн (4100 м) – 5/6 часа

Рано сутринта ще се качим в Червиня, за да хванем първия лифт за плато Роса. От тук ще направим преход с продължителност около 3 часа до връх Брайтхорн. Ако имаме достатъчно време ще изкачим още един връх от групата и тогава за около 2 часа ще слезем до лифтовата станция. От Червиня ще отпътуваме към Шамони. В Шамони ще сме привечер. След като се настаним в къмпинга или хостела ще можем да се разходим из Шамони и да се полюбуваме на красивите върхове, които ображдат долината.

4 ден: Шамони

Почивен ден със свободна програма.

Ако някой има нужда от някаква екипировка за изкачването, в града има много магазини, от които може да се наеме или закупи всичко необходимо. Тези които имат опит в скалното катерене, ще могат да се покатерят с водачите на катерачните обекти в близост до Шамони. Има възможност за рафтинг, колоездене, парапланеризъм, виа ферати и много други екстремни спортове.

По предвръхния гребен на Монблан

Атракциите и местата, които си заслужава да се видят също не са малко. Който желае ще може да си купи еднодневна карта за всички лифтове в района. С нея ще може да се качи с зъбчатата железница до Монтанвер, от където се открива красива гледка към 1000-метровата игла Пти Дрю, ледника Мер дю Глас, Иглите на Шамони и в дъното огромната стена на Гранд Жорас. От тук може да бъде направен един живописен трек под Иглите на Шамони и да се слезе в града с лифт.

Друга възможност е с лифта да се изкачи един от емблематичните върхове в района – Егюй дю Миди, от където се открива близка гледка към целия масив на връх Монблан. Ще можете да видите като на длан два от най-популярните маршрути към върха – през 3-те върха и нормалният маршрут, по който ни предстои изкачване. На срещуположната страна на Егюй дю Миди се намира Бренва с голяма панорамна терса, до която може да се стигне отново с лифт и от там да се направи един много красив трек през няколко високопланински езера.

5 ден: Хижа Гуте (3817 м) – 5/6 часа

Днес ще станем в 6.30 часа, за да се опитаме да хванем първия лифт в Les Houches. От лифта ще се прехвърлим до гара De Bellevue, от където с влакче ще стигнем до Nid d’Aigle или Mont Lachat. Обикновенно през година на последния участък до Nid d’Aigle има големи срутвания по трасето на зъбчатата железница и ако нямаме късмет ще се наложи да ходим пеша допълнително около 2 часа.

По пътеката към хижа Тет Руз

Прехода до хижа Тет Руз не е тежък, но може да отнеме над 3 часа. На хижата ще направим добра почивка за обяд и след това ще продължим по стената на Дом дьо Гуте. В тази част от маршрута има няколко опасни участъка и затова ще ходим обвързани с въже и с каски на главите. Към 3-4 следобяд ще стигнем до хижа Гуте, където ще пренощуваме и ще си починем за атаката през следващият ден.

– Nid d`Aigle (2372 м) -> Baraque des Rognes (2768 м) = 1 час

– Baraque des Rognes (2768 м) -> Хижа Tete Rousse (3167 м) = 1/2 часа

– Хижа Tete Rousse (3167 м) -> Хижа Gouter (3817 м) = 2/3 часа

6 ден: Връх Монблан (4808 м) – 12/14 часа

Днес ще станем в 2.00 часа сутринта и ще тръгнем най-късно в 3.00 часа. Първоначално ще изкачим склоновете на връх Гуте (около 2-3 часа) и след това ще се спуснем по неговите полегати южни склонове към седловината Col du Dome. След още 30 минути ще достигнем заслон Вало, където ще направим сериозна почивка и ако деня е много студен ще изчакаме изгрева на слънцето. От тук до връх Монблан имаме още 2-3 часа.

Паметник на Жак Балма и Сосюр

След като изкачим върха ще слезем до хижа Гуте за около 2 часа. В хижата ще направим добра почивка за около 1 час и ще продължим надолу. До края на деня трябва да слезем в Шамони. Ако групата е много бавна е възможна втора нощувка в хижа Nid d’Aigle.

– Хижа Gouter (3817 м) -> Ръба на Dome du Gouter (4260 м) = 2 часа

– Ръба на Dome du Gouter (4260 м) -> Седловината Col du Dome (4255 м) = 15 минути

– Седловината Col du Dome (4255 м) -> Заслон Vallot (4362 м) = 30 минути

– Заслон Vallot (4362 м) -> Връх Mont Blanc (4808 м) = 2/3 часа

– Връх Mont Blanc (4808 м) -> Nid d`Aigle (2372 м) = 5/6 часа

7 ден:

Резервен ден, ако не успеем да слезем до Шамони на предният ден.

8 ден:

Пътуване от Шамони до България. По пътя можем да се отбием във Венеция – един от най-романтичните градове в света. Тя е една от онези туристически дестинации, в които можеш да се влюбиш безвъзвратно или да останеш силно разочарован.

Гребена на Дом дю Гуте с палатковия лагер

Венеция е разположена върху множество малки острови в плитка лагуна на Адриатическо море. Градът и лагуната са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради уникалната архитектура на сградите и основите на града върху дървени подпори (пилоти).

Символ на града е крилат лъв, който фигурира върху герба му. Островната част на Венеция е морски курорт известен в цял свят и място за провеждане на множество международни фестивали и изложби. Историята на Венеция започва от V в. пр. н. е. През годините града е бил важен търговски център, през Средновековието – известна република, а след 1815 – владение на Австрия. Венеция е известна в цял свят с гондолите и моторни си лодки, красивите музеи, занаятчийско производство на изделия от венецианско стъкло, дантели, мозайки, както и с корабостроене, цветна металургия, нефтопреработваща, химическа и лека промишленост.

Някой от най-големите забележителности на Венеция са площад „Сан Марко“, катедрала „Сан Марко“, часовниковата кула, Мостът на въздишките, Канале Гранде, мостът „Понте Риалто“, Дворецът на Дожите, административните здания „Прокурациите“, църквата „Санта Мария ди Назарет“, църквата „Сан Симоне Пиколо“, рибният пазар, двореца „Ка Д′Оро“, „Ка′ Пезаро“.

На слизане по гребена Bosses с заслон Вало ниско долу

Най-добри месеци за провеждане
От средата на юли до средата на септември Необходим опит
Много добра физическа издържливост, така че да можете да ходите до 15 часа на ден. Лична екипировка
– Котки;

– Пикел;

– Алпийски обувки;

– Шапка;

– Вълнени ръкавици с пръсти – 2 бр. (може единият чифт да е от полар);

– Дебели вълнени ръкавици с един пръст;

– Шушлекови (горатексови) лапи;

– Яке за катерене, връхно с качулка (горатекс);

– Дебел полар;

– Фанелка (за предпочитане да е поларена или вълнене, може и памучна) с дълги ръкави;

– Долнище шушлеково (горатекс);

– Долнище (полар);

– Гети;

– Бивачно фолио;

– Раница до 60 л.;

– 2 бр. карабинери с муфа;

– Каска;

– Челник;

– Очила (може и скиорски) с фактор 4;

– Катерачна седалка;

– Палатка;

– Спален чувал;

– Шалте;

– Крем против изгаряне;

– Дълга примка или прусек.

В началото по склона на Егюй дьо Гуте

Препоръки
За подготовка за изкачването на връх Монблан по Нормалния маршрут препоръчваме участието в 1-2 от следните зимни програми:

– Курс по планинарство;

– Мальовица по Североизточния гребен;

– Траверса на Мусала през Трионите.

В случай, че искате да се насладите на по-красиви гледки и да направите едно по-интересно изкачване вижте другата наша програма Траверс на връх Монблан по маршрута през 3-те върха. Ако сте катерач със сериозни планинарски амбиции и способности, ви препоръчваме да изберете Кралския траверс на връх Монблан.

Полезна информация Венеция за туристи 24-часово филмче от Монблан на бърз кадър Карнавалът във Венеция и забележителностите й Контейнерът Монблан и други бели върхове Височинна болест Мон Блан – 5 маршрута до върха Мон Блан – разходка или …? Планинската (височинна) болест Как да си изберем седалка за катерене Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве Как да си изберем водонепропускливо яке Да изберем котките Как да изберем правилната обувка за планина Нов скоростен рекорд за изкачване на Монблан